„Lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt”

„Lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt”

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Próbálnak készülni az önkormányzatok az energia árának emelkedésére, de azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják pontosan mire számíthatnak, mennyit kell majd fizetniük. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást – derült ki az ATV Híradó riportjából.

„Hárommillió kilowatt energia áramot fogyasztanak Szekszárd város közintézményei és a közvilágítás. Ennek tíz forintos emelése is több tíz millió forintot jelente, és az 50-60 forintos emelés, amiről szó van, az gyakorlatilag feje tetejére állítaná a költségvetést” – fogalmazott Rácz Zoltán, a gazdasági bizottság elnökhelyettese, az ellenzéki Éljen Szekszárd-frakció tagja.

 „Valóban nagy problémát jelent. Egyelőre csak érzékeljük a problémát, keressük a megoldást. Többletforrásra van szükség. Efelé gondolkodunk, de nem tudjuk, hogy pontosan honnan, egyelőre dolgozunk rajta” – ezt már a városi Fidesz-frakció vezetője, Máté Péter mondta.

A kisebb településeken még nagyobb gond lehet a rezsi emelkedése. A Zala megyei Surd polgármester azt mondja, hogy megoldhatatlannak látszik a probléma. „Eddig fizettünk egymillió, egymillió kétszázezret éves szinten a gázért és most nyolcmilliót kellene fizetnünk. Akkor itt vannak az idősek, az orvosi rendelő, az óvoda, a hivatal. Szóval lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt. Magyarul amit ki kéne fizetnünk, annak az egyharmada nem jön be, nincs miből kifizetni” – mondta Kanász János, Surd polgármestere.

A polgármester azt mondta, hogy már csak a kommunális adó az egyetlen saját bevételük. Tervezik az iparűzési adó bevezetését is, de az is csak jövőre jelenthet valamennyi pluszbevételt.