Operatív törzs: akit a hiányzó vakcinák miatt nem tudnak beoltani, új időpontot kap

Operatív törzs: akit a hiányzó vakcinák miatt nem tudnak beoltani, új időpontot kap

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön is tájékoztatót tartott az operatív törzs. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy megkezdődött az idősek oltása. Minden regisztrációval rendelkező embert be fognak oltani, de hogy mikor, az kérdéses. Türelmet kérnek – írja a 24.hu.

A tájékoztatón megismételték a reggel már kiadott adatokat: 1652 új fertőzöttet azonosítottak, 93-an hunytak el az elmúlt 24 órában.

A beteg emberek esetleges oltásáról szóló kérdésre Galgóczi Ágnes azt válaszolta, hogy az oltás beadásáról mindig a háziorvos dönt. Minthogy a Moderna vakcinájából a vártnál 7000-rel kevesebb érkezett, vannak, akik bár időpontjuk volt, mégsem kaphatják meg az oltást. Őket értesítették, és új időpontot egyeztetnek velük.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádióban nyilatkozott. Itt elmondta, hogy bár stabilizálódott a magyarországi járvány, a napi ezer körüli esetszám, és a száz körüli halálos áldozat nem teszi lehetővé a lazítást.

A főorvos azt is elmondta, hogy a jelenlegi vakcinák a mutáns vírusok ellen is használhatók jelenleg, de ez változhat a jövőben. Akkor változtatni kell az oltáson.

Örömét fejezte ki, hogy az orosz vakcináról végre tudományos lapban is megjelentek a hatásosságot bizonyító információk, és reménykedik benne, hogy a kínai oltóanyag esetében is ez lesz a helyzet, írja a HVG. Utóbbi megjegyzést akár úgy is lehet értelmezni, hogy a magyar engedélyezés dacára, tudományos bizonyítékok nélkül ő sincs tökéletesen meggyőződve a Sinopharm oltóanyag működéséről.