Operatív törzs: az egészségügyi dolgozók beoltása után a szociális ágazat jön

Operatív törzs: az egészségügyi dolgozók beoltása után a szociális ágazat jön

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 3789 egészségügyi dolgozót oltottak be eddig Magyarországon – erről is beszélt többek közt Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán, az oparatív törzs sajtótjákozatóján. Elmondta, első körben az intenzív és sürgősségi osztályok munkatársait, illetve a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi dolgozókat oltják be, ez folytatódik valamennyi egészségügyi dolgozóval, például a háziorvosokkal.

Müller arra is kitért, bővül az oltási helyek száma is, először öt helyszínen kezdték el beadni a vakcinákat, mert először jelképes mennyiségű vakcina jött, de szerdán bővül az oltóhelyek száma 21-re, és helyben is sokkal többen tudnak oltakozni. Később, jövő év elején már 25 ponton fognak oltani. Elmondta, az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények lakói és dolgozói jönnek majd az oltási terv szerint, és a beoltandó személyek körét majd az oltóanyag mennyiségétől függően bővítik azokkal, akik a legmagasabb kockázatot viselik, és részt vesznek a járvány elleni védekezésben.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, mindig az oltóorvos dönt az olthatóságról. A folyamat úgy zajlik, hogy aki jelentkezik oltásra, kap majd a helyszínen egy kérdőívet, hogy megtudják az oltást végző orvosok, van-e kockázata az ő beoltásának, például válaszolnia kell arra, milyen betegségei vannak. Emellett annak, akit beoltanak, egy beleegyező nyilatkozatot is ki kell tölteni. Az első oltást követően egy oltási kártyát is kap majd az oltakozó, amin az is szerepel, mikor kell majd a második oltásra jelentkeznie.

Müller hangsúlyozta, egyik védőoltás sem nyúlt 100 százalékos védettséget, de ahhoz, hogy ne legyen súlyos szövődmény, halálozás, fontos a vakcina beadása. Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hamarosan nyilvánosságra hozzák az oltási tervet.