Operatív törzs: Az élelmiszer és a csomagolása nem játszanak szerepet a vírus terjedésében

Operatív törzs: Az élelmiszer és a csomagolása nem játszanak szerepet a vírus terjedésében

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bognár Lajos országos főállatorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, az eddigi kutatások szerint az élelmiszerek és azok csomagolóanyaga nem játszik szerepet a vírus terjedésében. A cseppfertőzés a legfőbb tényező, a járvány során eddig nem fordult elő élelmiszer terjesztette fertőzés. – A vírus terjedését az otthoni higiéniai szabályok betartásával megakadályozhatjuk – hangsúlyozta a főállatorvos.

Kifejtette, a vírus nehezen tűri 60 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet, így már egy rövid főzéssel vagy sütéssel elpusztíthatjuk. Bognár Lajos szerint nagy az információs zaj a koronavírus-járvány esetében, de aNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az érdeklődők hiteles információkat találhatnak. Az ott fellelhető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával pedig jelentősen csökkenthetik a megfertőzödés kockázatát.

– Sajnos továbbra is emelkednek a számadatok – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón. – A legfájdalmasabb adat, az a 33 beteg, akik az elmúlt napon vesztette életét – tette hozzá. Elárulta, mindannyiuk esetében a krónikus betegségek játszottak szerepet. Az egyik elhunyt – aki gyors lefolyású, súlyos betegségben szenvedett – 20 éves volt, ő a járvány legfiatalabb áldozata.

A tiszti főorvos ismertette a napi adatokat. 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

– Továbbra is az a fő cél, hogy elkerüljük a fertőződéseket – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, az idősek veszélyeztetettsége mindenki számára egyértelmű, hiszen az életkor már önmagában különösen nagy kockázatot jelent. Sok idő ember él szociális intézményben, rájuk fokozottan vigyázni kell, ezért is rendelte el az intézmények elhagyási tilalmát, illetve a látogatási tilalmat. Ezek hatékonynak bizonyultak, hiszen az 1600 hazai intézményből összesen 60 idősotthont érint a fertőzés.

Az egészségi állapotunk karbantartása érdekében figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, együnk sok friss gyümölcsöt – javasolta Müller Cecília. – Naponta három adagnyi gyümölcs- vagy zöldségfogyasztásra van szükség – mondta. És mekkora egy adag? Akkora mint az öklünk. A tiszti főorvos emlékeztetett, a tél folyamán szükségessé válik a vitaminbevitel, hiszen a természetes élelmiszerekből ez lebomlik idővel.

Ezért elkerülhetetlen a C- és a D-vitamin pótlása, és a bőséges folyadékbevitel. Ezzel szemben az alkohol és a dohányzás kimondottan káros az immunrendszerre. Utóbbit el kellene hagynunk, előbbit pedig mérsékelni, ha lehetséges. Fontos, hogy a szabadban mozogjunk, ha megtehetjük: napi 30 perces könnyed testmozgás mindenkinek javasolt. De ne felejtsünk el bemelegíteni és nyújtó gyakorlatokat végezni – figyelmeztetett Müller Cecília.

A tiszti főorvos elmondta még, hogy a kapcsolattartást vissza kell szorítani, hiszen a nem egy háztartásban élők nem ismerik egymás egészségügyi állapotát, így esetükben meg kell tartani a távolságot. – Lehet szociális életet élni videochattel is – mondta Müller Cecília, aki a kézmosás fontosságáról sem feledkezett el az operatív törzs tájékoztatóján. És a szellőztetés hasznára is felhívta a figyelmet.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok december 15-ig maradnak érvényesek, majd mindenkit arra kért, hogy a hosszabbítás ügyében foglaljon előre időpontot a hivatalban, ahol pedig ne felejtsenek el maszkot húzni.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, ha valaki fertőzött, vagy gyanús, akkor nem kaphat influenzaoltást, hiszen a hatóságok felügyelik a mozgását, így nem jut el az orvoshoz. Ha valaki tünetmentesen hordozza a vírust, és mégis megkapná az oltást, az esetében sem okozna problémát.

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, hány kórház érte el kapacitása határát, és kellett a betegeket más intézménybe irányítani. Müller Cecília érdemben nem reagált a kérdésre, csupán elmondta, hogy amikor nincs elég hely, azonnal lépnek, és más intézményt jelölnek ki a fertőzöttek számára.

A gyorstesztekről szólva Müller Cecília elárulta, az antigénalapú tesztek jól teljesítettek, a negatív esetekben azonban szükség lehet egy megerősítő PCR-vizsgálatra is. Az eszközzel azonban így is gyorsíthatják a diagnosztikát: ha egy gyanús beteg kerül kórházba, gyorsabban ki tudják szűrni a fertőzést, ez a teszt ugyanakkor nem helyettesíti, csak kiegészíti a PCR-teszteket.