Operatív törzs: Az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a tesztelők közé

Operatív törzs: Az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a tesztelők közé

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az ismert aktív fertőzöttek száma jelenleg 47 257 – ismételte meg a reggeli adatokat Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, kórházban 3166 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen. Kiemelte, hogy Magyarországon nincs az ellátórendszer a kapacitásai határán, hiszen előre megtervezték az ellátás rendjét, így minden beteg számára biztosított az ellátás.

A koronavírus-fertőzésben 43 idősebb korosztályba tartozó, krónikus betegségben szenvedő beteg hunyt el. Ezzel az elhunytak száma 1578-ra emelkedett.

Az országos tiszti főorvos azt mondta: nő az Nemzeti Népegészségügyi Központ tesztelési kapacitása, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatot végzők közé. Az elmúlt 24 órában Magyarországon 15596 PCR-tesztet végeztek el a hatóságok. A PCR-tesztek laboratóriumi kapacitásának nincs felső határa – reagált az erre vonatkozó sajtóhírekre Müller Cecília.

Folyamatosan vizsgálják a szociális intézményeket – emelte ki. Cél, hogy egyáltalán ne jusson be a vírus az intézményekbe, ha pedig mégis bejutott, akkor megelőzzék a koronavírus továbbadását. 1600 intézmény közül 96 intézményben van jelen most a koronavírus-fertőzés. Ebből hat olyan intézmény van, amely a tavaszi hullámban is érintett volt. Az összes ellátott gondozottnak hat százaléka kapta el a vírust. Statisztikailag 100 intézmény közül 94-be nem jutott be még a vírus – magyarázta Müller Cecília. Hozzátette, két olyan szociális intézmény van, ahol jelentősebb a koronavírus-fertőzöttek száma.

Megnövekedett az influenza elleni védőoltások elleni igény – jelentette be a tiszti főorvos, ezt örömtelinek nevezve. Ugyanakkor türelmet kért, mert a kiszállításnak és a pótlásnak kialakult rendje van. A házi orvosok naponta 10-15 páciens beoltására vállalkoznak. „Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni szeretne, az fog tudni oltakozni” – fogalmazott.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese felhívta a figyelmet, hogy immár 150 000 forintig szabható ki büntetés a járvány elleni védekezés szabályainak megsértése, konkrétabban a maszkhasználati kötelezettség megszegése miatt. Hétvége óta folyamatosan ellenőrzik a maszkhasználatot a bevásárlóközpontokban. Összesen 1354 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem használtak maszkot. Az elmúlt 24 órában pedig 56 rendőri intézkedésre volt szükség, közülük 44-en úszták meg figyelmeztetéssel, heten kaptak helyszíni bírságot, öt emberrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Az újságírói megkeresésekre adott válaszok:

Többen is kérdezték, hogy az operatív törzs megvizsgálja-e a Magyar Orvosi Kamara (MOK) járvány elleni védekezésről szóló javaslatait. Megvizsgálják – mondta a tiszti főorvos –, közülük néhányat már meg is valósítottak. Az eddig hozott szabályoknak még inkább érvényt kívánnak szerezni. Megköszönte a MOK-nak a javaslatokat.

A Veszprém megyei Csabrendek szociális intézményében az ellátottak és a dolgozók körében is nagy számban igazolták a fertőzést: 135 ápolóból 55 dolgozó kapta el vírust. Az ellátottak között gyorsan terjed a fertőzés: 276 ellátottból 214 személynél mutatták ki – ismertette Müller Cecília. Folyamatos kontrollra lesz szükség – folytatta –, hogy a betegek állapotát figyelemmel kövessék. Egyelőre nincsenek tüneteik, de naponta kétszer hőmérőzik az ellátottakat.