Orbán barátokat gyűjtene, persze csak keletről

Orbán barátokat gyűjtene, persze csak keletről

Orbán Viktor miniszterelnök (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. október 12-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket – jelentette ki a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor, majd a szokott módon élesen beleszállt a „Soros-hálózatba.” Ez persze annak fényében érthető, hogy a miniszterelnök rendszerint csak keleti autoriter rezsimek kapcsán hunyna szemet a berendezkedésről, míg a kritikáját a nyugat-európai államoknak és Soros Györgynek tartogatja.

Így tett ezúttal is, néhány nappal azután, hogy Magyarországon járt Recep Tayyip Erdogan török elnök. Orbán ebben nem lát semmi kivetnivalót, sőt, elmondása szerint az az érdekünk, hogy Törökországnak erős vezetője legyen. Ebben nincs is hiba, hiszen a 2016-os puccskísérlet óta több mint 160 ezer embert tartóztattak le az országban Fethullah Gülen állítólagos támogatásáért. Menesztettek több mint 110 ezer állami alkalmazottat, és újabb hadjáratokat indítottak a civil szervezetek és a független újságírók ellen.

Mindez tetszhet Orbán Viktornak, aki mostani interjújában is arról beszélt, hogy Törökország nemzetközi szövetségesünk, a „Soros-hálózatot” viszont csak mint fenyegetést emlegette. A kormányfő szerint Soros „ügynökei” az ENSZ-be épülve támogatják a migrációt, a milliárdos „hálózatában” pedig „három hívással el lehet intézni bármit.”

A kormányfő a menekültválság témájánál megmaradva kifejtette, hogy Törökországból négymillió bevándorló csak azért nem indul el felénk, mert Erdogan azt nem hagyja. Orbán nagyvonalúan elsiklott afölött, hogy a megállapodást nem ő harcolta ki, hanem az Európai Unió kötötte a törökökkel.

Szóba került a főpolgármesterségért újra ringbe szálló Tarlós István is. A kormányfő közlése szerint a kerületi polgármesterek hatalmazták fel, hogy felkérje a jelenlegi vezetőt az ismétlésre. „Egyikünk sem az a balett-táncos alkat, kemény, férfias tárgyalások voltak” – jegyezte meg a kormányfő. Szomorú hír lehet a számára, hogy a Hír TV új lejáratóműsorát épp egy balett-táncos vezeti.

De Orbánnak nincs ideje ilyen részletekkel foglalkozni, amikor a kontinenst Brüsszel betelepítési programjaitól kell megvédenie. A kormányfő egyenesen arról beszélt, hogy az Európai Bizottság most közzétett programja „horrorgyűjtemény egy magyar ember számára.” A Transparency International letelepedési kötvényekről írt jelentése viszont szerinte az EP-választási kampány része. „Ahol hús van, ott légy is van” – utalt Orbán azokra a spekulánsokra, akik a kötvények körül felbukkanhattak. Szerinte viszont 2010 után óriási harcokat kellett vívni a pénzügyi függetlenségért, ezért voltak szükségesek a kötvények.