Orbán: Nagy dolog egy 10 milliós országtól, hogy 30 ezer ágyat és 8 ezer lélegeztetőgépet tud működtetni

Orbán: Nagy dolog egy 10 milliós országtól, hogy 30 ezer ágyat és 8 ezer lélegeztetőgépet tud működtetni

Orbán Viktor miniszterelnök és Győrfi Pál, az országos Mentőszolgálat szóvivője 2020. május 10-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a mentőszolgálat dolgozóinak a mentők napja alkalmából vasárnap a Facebook-oldalán közzétett videóban. A kormányfő a józsefvárosi mentőállomáson tett látogatást.

Kiemelte: nagy dolog egy 10 milliós országtól, hogy 30 ezer ágyat és 8 ezer lélegeztetőgépet tud működtetni, úgy hogy mindenhol van orvos, ápoló és mentős is.

A mentődolgozóknak azt mondta, nem csak a kormány, hanem mindenki hálás a helytállásukért, hogy „odatették magukat”.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=166357274791526

A videóban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, 37 éve mentős, amely szerinte a világ leggyönyörűbb hivatásai között van. Közölte: jó látni, hogy a fiatalok szemében is kezd egyre divatosabbá válni a mentős szakma.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy általános iskola felső tagozatában a járási bajnokságig jutott az elsősegélynyújtó versenyeken.

Május 10. a mentők napja Magyarországon annak emlékére, hogy 1887-ben ezen a napon alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület.

Ismert, Orbán Viktor még április 19-én beszélt arról, hogy május elején tetőzhet a koronavírus-járvány itthon és addigra kell legyen elég lélegeztetőgép. „Május 3-ra, mire a szakemberek azt mondták, hogy a csúcs felfut, addigra szerintem az 5000-es lélegeztetőgép-szám meglesz. Az már szerintem nagyjából biztonságos. És az fel fog menni 8000-re. Annál akármi történik, az háború idején is elég, akkora mennyiség” – fogalmazott a miniszterelnök akkor. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány nappal előtte beszélt arról, hogy Magyarország 15 ezer lélegeztetőgépet rendelt, hogy abból biztosan beérkezzen annyi, hogy meglegyen a 8000. Az akkori adatok szerint 2097 szabad készülék volt itthon.

Azóta érkeztek lélegeztetőgépek is Kínából, arról azonban nem adott hírt a kormány, hogy sikerült volna teljesíteni ezt az általuk kitűzött célt.

A vasárnap reggeli adatok szerint 50 ember volt lélegeztetőgépen.