Orbán pedofíliát és homoszexualitást összemosó mondatával igazolt a bíróság egy ítéletet

Orbán pedofíliát és homoszexualitást összemosó mondatával igazolt a bíróság egy ítéletet

A Meseország mindenkié című könyv (Fotó: Facebook/Meseország mindenkié)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Ítélőtábla keddi ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg A Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezetet – a Magyar Helsinki Bizottság közleményét a Hvg.hu vette észre.

A jogvédő szervezet közleménye szerint Orbán Viktor 2020. október 3-i rádióinterjújában összemosta a pedofíliát és Labrisz egyesület Meseország Mindenkié című kiadványát. A Magyar Nemzet néven megjelenő kormányközeli lap ezután közölte Németh György írását, amelyben a szociológus-közgazdász nem állított kevesebbet, mint hogy a „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofilszervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

A Labrisz a Magyar Helsinki Bizottság segítségével beperelte a Magyar Nemzet kiadóját, a pert első fokon a civil szervezet nyerte tavaly novemberben.

A Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor kedden homlokegyenesen más következtetésre jutott, és megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint az ítélőtábla a szóbeli indoklásában kitért arra, hogy a miniszterelnök is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, és a Magyar Nemzet cikke nem tett mást, mint erre hozott tudományos bizonyítékokat. (Itt érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor bő két hete, a Kossuth rádióban is hasonlóan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy „a homoszexualitás is jelen van a világban aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita”.)

A civil szervezet szerint a döntés indoklásban az még meghökkentőbb volt, hogy a bírói tanács szerint mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő. Nem tudni, miféle bizonyítékot talált arra az eljáró tanács, hogy az elfogadást segítő könyv bármiféle kárt tenne a gyerekekben, és mindaz a pedofília bűncselekményéhez hasonlítana.

A bíróság így nem kötelezte bocsánatkérésre a Mediaworks napilapját, valamint sérelemdíjat sem állapított meg a Labrisznak.