Orbán: Soros háromszor próbálta kifosztani Magyarországot

Orbán: Soros háromszor próbálta kifosztani Magyarországot

Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt tíz évet értékelte Orbán Viktor vasárnap délután, kijelentve, hogy szerinte az elmúlt száz évben ez volt a legsikeresebb tíz évünk. Szidta egy kicsit Soros Györgyöt, aki szerinte háromszor próbálta kifosztani Magyarországot, az első két kísérletet pedig Antall József és Horn Gyula hárította el. Azt a miniszterelnök nem említette, hogy ezek szerint kétszer is akkor próbált lecsapni Soros, amikor ő és a Fidesz még javában a milliárdos oldalán állt. Sőt, a Fidesz 1992-ben még egy ilyen közleményt is kiadott: „Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.”

Mostani kedvenc témáira, a börtön-kártérítésekre és a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt pénzre is kitért a kormányfő, elismételve az aktuális kormánypaneleket arról, hogy ezek sértik a magyarok igazságérzetét. Arra már nem tért ki, hogy nemzeti konzultációra jóval többet kívánnak költeni, mint amennyi pénz szerinte problémát jelent a magyaroknak. Klímavédelem terén is ismét igyekezett átvenni a kezdeményezést, olyan lépéseket jelentett be, minthogy minden újszülött után tíz fát fognak ültetni. A demográfiai helyzet továbbra is súlyos szerinte, ezért el kívánják érni, hogy jobban megérje gyereket vállalni, mint gyermektelennek maradni. A klímavédelmi lépések kapcsán belengette, hogy még 2030-ban is ők lesznek kormányon, a lépéseket rajtuk lehet majd számon kérni.

Tovább sulykolta azt a panelt is Orbán, miszerint az ellenzék össze nem egyeztethető politikát képviselő pártjai igyekeznek összefogni ellene. Csak azt felejtette ki, hogy a tíz éve kormányon lévő Fidesz is a legszélsőségesebb figurák és a polgári politika képviselői közt igyekszik egyensúlyozni, például a Nemzeti alaptanterv kapcsán egyaránt megtartani Kertész Imrét, és helyt adni a Takaró Mihály-féle nézeteknek is.

Vészjósló időket jósolt Orbán, szerinte az eurozóna stagnál, miközben mi fejlődünk. (A 340 forintos euróról nem tett említést.) Ezért szerinte csínján kell bánni az euró bevezetésének ötletével.

16:00 Orbán örül, hogy a kampányokat az elmúlt évvel magunk mögött tudtak, a kormányzás évei jönnek. Messze van még 2022, ők pedig megfogadják egyik kedvenc politikai filozófusa, Muhammad Ali tanácsát: „lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske.” Látják, hogy az ellenzék már készülődik, „fű, fa, virág, tücsök és bogár bekerülhet a csapatukba, egészen avantgárd kombinációkat láthatunk. Alul kisnyilas gatya, felül vörös ing, rajta szivárványos kitűző” – mondta. Erről eszébe jut, amikor a székely ember először látott teknősbékát: „ez vagy valami, vagy megy valahová.” Elmondása szerint olyan zavarban van, mint a férj, aki nem igazodik ki új felesége főztjén. Az asszony azt mondja, ő csak kétféle ételt tud készíteni, mákos tésztát és csirkepörköltet. És ez most melyik? – kérdez vissza a férj. A közönségben erre hatalmas nevetés tört ki. Orbán ezek után még elmondott pár jó kívánságot Magyarországnak, majd búcsúzott is. Balog Zoltán tért még vissza, örül, hogy senki nem aludt el. Beígérte, hogy jövőre is lesz évértékelő, ő viszont mostani minőségében utoljára volt jelen.

15:55 Végül jöjjön a feketeleves, jöjjenek a baljós árnyak, mondta Orbán. Az európai gazdaság, azon belül az eurozóna szerinte egyszerűen megállt, ha növekedik is idén, legfeljebb mikroszkopikus mértékben. „Nyegléskedhetnék, hogy az ő bajuk. A hiba csak ott van, az elegancia hiányán túl, hogy a magyar áruk nagy része oda áramlik, az ő bajuk tehát a mi bajunk is.” A tavalyi gazdasági adatokat látva először nem hitt a szemének, a német ipari termelés jelentősen csökkent. 2020-ban gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk szerinte: képes lesz-e Magyarország fejlődni úgy, hogy az uniós gazdaságpolitika stagnál. Aggasztónak tartja azt is, hogy nyugaton a munkanélküliség is növekedni kezdett. „Ha munka van, minden van, ez a törvény nem veszti érvényét. Tudjuk, hogy ilyenkor adót kell csökkenteni” – állította. Akármekkora zűr lesz Európában, a nyugdíjak értékét meg fogják őrizni. Ráadásul Európa most kerül hátrányba a többi gigásszal, például az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. Ha a magyar adórendszert, szociális rendszert és munkaerőpiacot beleszabályozzák az Európai Egyesült Államok rendjébe, akkor a mi gazdasági szerkezetünk is megmerevedik – állította, még ha a Demokratikus Koalíción kívül senki nem is igen beszél Európai Egyesült Államokról. Orbán szerint mindezek miatt is csínján kell bánni az euró bevezetésével.

15:50 A babaváró hitelt felvevőkre tért ki Orbán, szerinte csak 18 százalék fővárosi, „ebből is látszik, hogy vannak még tartalékaink.” Megkezdődött a négygyermekes anyák adómentessége. Sikerült a meddőség elleni küzdelemben is szerinte előrelépni, miután az állam felvásárolta ezeket a magánvállalkozásokat. A cél az volt, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a szolgáltatásokat. Történtek fontos lépések az önellátásra képtelen gyermeküket nevelők érdekében is, mondta. Kilencvenezerrel több gyerek született, mint abban az esetben született volna, ha minden marad a korábbi tendenciák mentén – állította. A terhességmegszakítások száma történelmi mélyponton van. A népességcsökkenés viszont nem állt meg, „a magyar továbbra is veszélyeztetett fajta.” Még mindig van anyagi visszatartó erő gyermekvállalás ügyében. Át kell lépni a rubikonon szerinte. A cél, hogy a gyermeket vállalók anyagilag jobban járjanak, mintha a gyermektelen életet választották volna. Orbán állítása szerint elszánt, hogy legyen erre pénz, és igyekszik magával ragadni a pénzügyminisztert is.

15:43 Ha Brüsszelből azzal fenyegetnek, hogy megbarackoznak bennünket, az még nem a világ vége – folytatta a kormányfő. Szerinte megtanultuk, hogy Európa nem Brüsszelben van, és már nem ülünk fel mindenféle liberális népmesének a globális világrendről. „A mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első” – jelentette ki, megidézve a Trump-féle „America first”-jelmondatot. Szerinte vannak, akik aranykort kiáltanának, de ennek még nem jött el az ideje. Veszélyes évek eljövetelét látja, beleértve 2020-at is. Klímaválság, demográfiai hanyatlás fenyeget, és baljós árnyak fenyegetnek az európai gazdaság felett is.

Áder Jánost emelte ki, aki szerinte fáradhatatlanul harcolt a klímaváltozással szembeni közönnyel. Azt nem emelte ki, hogy a témával kapcsolatban a kormányoldal késlekedésben volt, és sokan a holdudvarból még azt is megkérdőjelezték, egyáltalán van-e globális felmelegedés. „Bosszant az ostobaság, amikor szembeállítják a gyermeket a klímavédelemmel” – állította inkább, olyan marginális véleményeket felnagyítva, mint hogy a klímavédelem érdekében nem szabad gyermeket vállalni. „A klímavédelem keresztény és hazafias kötelességünk. A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el.” Hisznek abban, hogy 2030-ban ez még rajtuk lesz számon kérhető. Megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Meg fogják védeni a folyókat a külföldről ideérkező hulladékoktól. Szigorúan lépnek majd fel a multinacionális cégekkel szemben, környezetbarát technológiák alkalmazását várják majd tőlük. Minden újszülött után tíz fát fognak ültetni. Meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, ami olcsó energiát biztosít majd a magyarok számára. Támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, 2022-től pedig csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják engedni. A lengyelekhez hasonlóan bevezetik a zöld államkötvényt, aki ilyet vesz, a klímavédelem ügyét támogatja. „Cselekedjünk, ne csap sopánkodjunk, ezt javaslom, Magyarország.”

15:40 Akik a magyar pedagógusokat gyepálják, lehetnének mértéktartóbbak is. Több tiszteletet a magyar munkásoknak és mérnököknek, a pedagógusokról nem is beszélve – fűzte hozzá Orbán, bár azt nem mondta, kik gyepálják őket. Helyette igyekezett megnyugtatni azokat, akik aggódnak az autóipar jövője miatt. Itt épülnek a jövő autói, elektromos gépjárművek, hangsúlyozta. Ezután a honvédséget dicsérte, jó katonákra és tisztekre van szükség, mondta. Megkérte őket, hogy pártrendezvényeken ne, de kormányzati és civil megemlékezéseken lehessenek ott, „legyen úgy, mint régen volt.”

Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

15:36 A fenntartható növekedés egyetlen másik évtizedre sem volt jellemző Orbán szerint az elmúlt száz évben. Közben a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak európai mércével mérve, tette hozzá. Az alacsonyan képzetteket, gyermeket vállaló nőket, fiatalokat és idősebbeket, tehát a sérülékenyebb csoportokat sikerült munkához juttatni, állította. Az általános adócsökkentés politikája bevált – mondta Orbán, nem emlegetve a már 340 forintnál járó eurót. Inkább a keleti nyitás politikáját dicséri. Megdöntöttük szerinte tavaly az exportrekordot is. Vetőmag-termelésben a harmadik, autógyártásban a huszadik helyen állunk világranglistán – sorolja, kiemelve még több más területet is.

15:33 A magyar elszokott attól, hogy sikeres népként tekintsen magára. „Hobónak van igaza, oly sokáig voltunk lenn, hogy nem is tudjuk, milyen fenn.” Amikor fenn vagyunk, el sem hisszük, azt hisszük, valójában a külső hatásoknak köszönhetjük. Micsoda frenetikus beszédet tudna tartani az amerikai elnök a mondat köré szervezve, amit Orbán állítása szerint csak félve mond ki: az utolsó tíz év volt a legsikeresebb évtizedünk az elmúlt száz évben.

15:30 Már a gyöngyöspatai szegregáció témájáról beszél Orbán, kiemelve, hogy ott 20 százaléknyi roma él, a bírói döntés pedig szerinte csődbe juttatná a kisvárost. Történik ez szerinte akkor, amikor a cigány családok elindultak az életmódváltás útján. Az ígéretes folyamatba vágott a villám a bírói ítélettel, ami szembefordította egymással a gyöngyöspataiakat – állította, bár a bírói ítélet már tavalyi, a szembeállítást pedig a kormánykommunikáció igyekezett kiélezni az elmúlt hetekben. „A pénzért származásra való tekintet nélkül mindenkinek meg kell dolgoznia” – mondta.

15:25 Felnőtt egy nemzedék, ami már nem tudja, mi az az őszödi beszéd, rendőrattak, és a Nokiás-dobozról is csak a telefon jut eszébe. Pedig aki nem látott medvét, nem is fog félni tőle, ezért nem árt figyelmeztetni, mondta Orbán. A konzultációkat dicséri ismét, szerinte ezekkel dönthettünk Soros-tervekről és egyebekről, ezért nem is kérnek kioktatást demokráciából. Populistának nevezik őket, „de populista az, aki ígéreteket tesz a választóknak, bár tudja, hogy azokat nem fogja tudni betartani. Aki ígéreteket tesz és betartja, az nem populista, hanem demokrata.” Folytatja is a kormány új kedvenc témájával, a börtön-kártérítésekkel, szerinte komoly nemzetközi erőpróbákra várhatnak. „Külföldről finanszírozott, a Soros-hálózathoz tartozó emberek és ügyvédeik perek tömkelegét indítják” – mondta. 12 ezer perről van szó, ez milliárdokba kerül, ezért kell új nemzeti konzultáció – mondta. Azt nem tette hozzá, hogy ez a konzultáció mennyibe kerül.

Budapest, 2020. február 16. Tarlós István miniszterelnöki megbízott (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezet fog Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde előtt a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

15:22 A nemzeti konzultációra épülő kormányzást dicséri Orbán, szerinte viszont senki nem hitt nekik, csak kárörvendő gúnyt és vészjósló károgást kaptak. Leghangosabban azoktól, akik 2010-ben csődbe vitték az országot. „Olyan, hogy liberális, nincs is. A liberális nem más, mint diplomás kommunista” – jelentette ki. Mint Balogh Gábor újságíró felhívta rá a figyelmet, a kormányfő ezt Hunter S. Thompson könyvéből, a Rumnaplóból vette. „Tökéletesen autentikus a forrás is. A Rumnaplóban ugyanis ezt a beszólást Art Zimburger ereszti el, aki egy magát igaz hazafinak, jó kereszténynek és hithű konzervatívnak valló bűnöző” – írta Balogh. A Rumnaplóból készült 2011-es filmben egyébként így hangzott a teljes mondat: „There is no such thing as a liberal. A liberal is a Commie with a college education, thinking negro thoughts.” A legvégét viszont Orbán már lehagyta, ahogy Lánczi András is, aki még 2018 májusában idézte a mondatot a Mandineren.

Orbán szerint ha megfogadták volna a tanácsokat, Magyarország egy kórteremben feküdne, megszorításokra épülő csövek lógnának ki mindenhol belőle, és Soros György kezében lenne a döntés. Soros háromszor próbálta kifosztani Magyarországot, mondta Orbán. Elsőként Antall Józsefnek sikerült őt megakasztania, mondta. Aztán 1994-ben Soros másodszor akarta ezt, az OTP-pakkot akarta megszerezni. „Szinte minden magyar pénze egyetlen kézben. Hátborzongató látomás. Köszönet és hála Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta.” A harmadik kísérlet szerinte 2015-ben volt, amikor embercsempészek hozták a migránsokat, Soros pedig készen állt hitelekkel finanszírozni szerinte egymillió migráns betelepítését.

15:20 Tíz éve zajlik a vita, hogyan értékeljék a gazdasági és társadalmi modellünket. Nevezik demokratúrának, autoriter és hibrid rendszernek, illiberális államnak és a jó ég tudja, még mi mindennek nem. Kínban vannak, mert ilyen nincs még egy, mondta Orbán. Talán csak Lengyelország, folytatta. A kereszténység azt tanítja, hogy azt kell cselekednünk a másik emberrel, amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek. „A liberális euroblabla nyelven nem lehet elmondani, mi történt Magyarországon” – mondta. „IMF-aggyal nem lehet megérteni, hogy a bankok a torkunkat szorongatták, és a nemzetközi pénzvilág követelte a megszorításokat, de mi nemet mondtunk.”

15:17 Meg kellett mutatnunk Orbán szerint, hogy mi vagyunk a magyarok. Nobel-díjjal és olimpiai aranyakkal, zseniális gazdaösztönökkel megáldott vidéki Magyarországgal, csodálatos fővárossal, sorolta. A brüsszeli utak nem voltak járhatóak, kénytelenek voltunk új utakat találni. „Vettünk egy nagy levegőt, és lett végre egy keresztény, nemzeti alkotmányunk. Köszönet alkotmányozó elnökünknek, Schmitt Pálnak”. Folytatta azzal, hogy az IMF-et hazaküldték, felszámolták az ingyenélést, munkahelyeket teremtettek, megindították a nemzetegyesítést.

15:14 Van egy tízéves évforduló is, „tíz éve a magyarok véget vetettek a szocialista rémkormányzásnak.” Az ország a csőd szélén állt, a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére kötötték – mondta Orbán. A devizahiteleseknek már a szájukig ért a víz, a kétségbeesés több volt, mint indokolt. De megvolt a reménykedés, hogy „megtörhetjük a hanyatlás életérzését.” Amikor jön az özönvíz, talán nem is fontos, mennyien vannak a kétségbeesettek, és mennyien a reménykedők – összegzett a kormányfő. Szerinte minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik. Gondoljunk csak Trump Amerikájára, Boris Johnson britjeire – mondta. Ezért 2010-ben azt a célt tűztük ki, „bizonyítsuk be, hogy még mindig vagyunk valakik.”

15:11 Csehszlovákia és Jugoszlávia helyett kaptunk szlovákokat, horvátokat, szlovéneket, szerbeket. Új szövetségi rendszert építhettünk ki, és így a keletről és nyugatról fenyegető veszélyekkel szemben megvédhetjük magunkat. Száz év után Orbán sem mondhat mást: „hiszek egy hazában.”

15:06 Orbán a színpadon. Kész szerencsének tartja, hogy nem száz évvel ezelőtt kellett évértékelőt tartania. A trianoni békediktátumra utal ezzel, Huszár Károly akkori miniszterelnök alakját felidézve. Neki azt kellett volna mondania, hogy kutya rossz évünk volt, a világháborúban hatalmas veszteségeket szenvedtünk. Szövetségeseinkkel együtt a vesztesek oldalán fejeztük be a harcokat, az Osztrák-Magyar Monarchia megsemmisült, „polgárháborús állapotok emésztik a magyarok életerejét.” A kegyelemdöfést elmondása szerint a „kommunista puccs” adta meg. A miniszterelnök csak azt mondhatta volna, hogy egyik sem vált be – tette hozzá Orbán.

Ráadásul négy hónappal később jött a diktátum, amivel „lehasították rólunk az ország területének kétharmadát. Minden harmadik magyar a határon túlra került.” A kormányfő szerint ez minden bizonnyal halálos ítélet volt. A történelem nem jegyzett fel olyan nemzetet, ami túlélt volna hasonlót. Ráadásul a Szovjetuniót is megkaptuk keleti szomszédnak: „nesze, sánta, itt egy púp.” Túlélésre rendezkedtünk be Orbán szerint, tudtuk, hogy várni kell az ellenséges államalakulatok meggyengüléséig. Apponyi Albert azt is mondta, hogy itt Magyarország sírját ásták meg, de mi, magyarok ott leszünk a sírásók temetésén – tette hozzá. Száz évvel később élünk, és Magyarország még mindig megvan.

Budapest, 2020. február 16. Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) elnöke, miniszterelnöki biztos beszédet mond Orbán Viktor kormányfő hagyományos évértékelő beszéde előtt a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

15:02 Pontosan háromkor kezdődött is a rendezvény, Balog Zoltán beszél épp. A korábbi évértékelőket idézi fel, majd elsőként köszönti Dézsi Csabát, Győr polgármesterét. „Köszönjük, hogy Győrben helyreállítottad a keresztény-polgári becsületet”, mondta. Kereszténynek lenni hazafiság nélkül az gőgös, globális világpolgárság – mondta. Szerinte kereszténységnek, hazafiságnak és polgárságnak egyszerre kell érvényesülnie, egyiket sem szabad kihagyni. „Polgári létünk műveltséggel, szépséggel töltse meg mindkettőt.”

Jónak tartja, hogy Magyarországon nincs szükség engedélyre, hogy magyarok, fehérek, keresztények, heteró férfiak és nők lehessünk – jegyezte meg, rögtön egy utalással Niedermüller Péter korábbi nyilatkozatára. Szerinte a keresztények elleni gyűlöletkeltést nem tűrhetjük sem a VII. kerületben, sem máshol. Viszont ők nem tudják úgy gyűlölni a másikat, ahogy őket gyűlölik, jelentette ki. Orbán beszéde hosszú lesz, ha az élelmiszercsomagokkal zörögni fognak, a miniszterelnök nem fogja magát zavartatni – viccelődött Balog.

15:00 Hamarosan kezdődik az évértékelő, a köztévé már hangol Mráz Ágoston Sámuellel. Minden bizonnyal szó lesz a „börtönbizniszről”, a szegregációs politikáról és arról, hogy a miniszterelnök átvenné a tematizációt a zöld témákban – vetette fel rögtön a műsorvezető. A Nézőpont elemzője rákontrázott, szerinte az ellenzék eddig „zöldségeket” beszélt, most pedig kiderülhet, milyen a valódi zöld cselekvés.