Orbán szerint nem szabad engedni, hogy „szétbarmolják” a gazdasági rendszert

Orbán szerint nem szabad engedni, hogy „szétbarmolják” a gazdasági rendszert

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg kell védeni az adórendszert, mert annak eredményeként állnak rendelkezésre a források a fejlesztésekre –  mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Siófokon.

A kormányfő az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferencia 2021 elnevezésű rendezvényen tartott beszédében kiemelte: ahhoz, hogy fejlesztések legyenek, zakatoló gazdaságra van szükség, amely nem elnyeli, hanem megtermeli a pénzt. Sok oka van annak, hogy zakatol a gazdaság, de fontos, hogy ne engedjék, hogy „szétbarmolják a nehezen fölépített, működő magyar gazdasági rendszert” – fogalmazott.
Ennek a gazdasági rendszernek a szíve az adórendszer, ha nem ez lenne Magyarországon, a gazdaság teljesítménye jelentős mértékben csökkenne és a fejlesztésekre fordítható források is csökkennének – mondta.

Kifejtette: sok mindent csináltak az elmúlt 12 évben, de különösen sokat az elmúlt két esztendőben, amióta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság működik. Ez egy gazdátlan terület volt a magyar politikatörténet '45 utáni korszakát tekintve, mert a politika állandóan nagy dolgokat keres, és azokat a kis dolgokat, amelyektől az élet igazán élhetővé válik, elhanyagolja – mutatott rá. Közölte: ha vannak civil szervezetek, akkor jönnek igények, szempontok a politikai döntéshozás felé, és ha van egy csatorna, ahol összefoglalják ezeket a javaslatokat, akkor könnyen lehet, hogy kormányzati döntés lesz ezekből a javaslatokból.

– Úgy tűnik, ahhoz képest, hogy milyen akadályokat kellett legyűrni, nagyon komoly eredményeket sikerült elérni ezen a területen –  mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ez a terület most már nem gazdátlan, van egy intézményrendszer, és jó lenne, ha lennének javaslatok arról, hogy ezt hogyan fejlesszék tovább. – Fontos az is, hogy legyenek konkrét tervek, így az alkupozíciója is erős lesz a területnek – tette hozzá.

A kormányfő szerint ugyancsak fontos a pénz, amelyet a gazdaság megtermel, és az adórendszer, amely ennek a gazdaságnak a szíve.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az dönti el a nemzetek jövőjét, melyik ország és melyik közösség szereti jobban a hazáját. A hazaszeretet alapja kétfajta ismeret: az ország- és a nemzetismeret. – Mindkettő erősítése növeli a hazaszeretetet és ez határozza meg a következő 10-20 évben, hogy milyen mértékben lesznek a magyarok nyertesei a nemzetek versenyének – tette hozzá. Közölte: ez legalább olyan fontos, vagy talán fontosabb, mint a pénz és a gazdasági erő, „a jövő ezen fordul majd meg”.

Az érzelmi tényezők lesznek döntők a következő évtizedekben a nemzetek közötti versenyfutásban, és ahol a haza, a közösség iránti elkötelezettség erősebb, ott több és sokkal jobb dolgok fognak megvalósulni – közölte. Megjegyezte: nem lehet alábecsülni a jelentőségét ennek a gondolkodásmódnak, mert a kommunizmus megdöntéséhez szükséges érzelmeket tekintélyes részben éppen a hazaszeretet váltotta ki.