Orbán Viktor: Jó, ha van az ember zsebében egy maszk

Orbán Viktor: Jó, ha van az ember zsebében egy maszk

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár továbbra sem kötelező zárt térben sem a maszk, Orbán Viktor zsebében mindig van egy és ha úgy érzi, fel is veszi – a miniszterelnök erről a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában beszélt. Kiderült az is, hogy a miniszterelnök a hétvégén fogja megkapni a harmadik oltását. Szó volt még migrációról és rezsiharcról, az ellenzéki előválasztásról ugyanakkor nem.

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől mindenképp – ezzel kezdte szokásos rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint riasztó a helyzet Romániában, ahonnan 50 beteget átveszünk.

Itthon egyébként 59 százalék az átoltottság, ezért állunk mi jobban. Tavaly ugyanekkor háromszor annyi volt a fertőzött és kétszer annyian szorultak kórházi kezelésre, ez is azt mutatja, hogy az oltás működik. A kormányfő megismételte, hogy a beoltott emberek közül 1 százalék alatti betegszik meg. Azt is leszögezte, hogy a delta variáns sokkal agresszívebb, így az oltatlanoknak abból kell kiindulni, hogy a veszély sokkal nagyobb a korábbinál. – Megpróbálunk jó példával elöl járni – mondta, hozzátéve, hogy ő a hétvégén fogja megkapni a harmadik oltást. Úgy fogalmazott, hogy a harmadik oltás felér egy életbiztosítással.

Habár a maszk továbbra sem kötelező, Orbán Viktornak is – mint mondta – ott van mindig egy a zsebében és ha szükségesnek érzi, fel is veszi. Másokat is arra kért, hogy ezt fontolják meg, ugyanakkor megismételte, hogy a vírus ellen az oltás véd.

A kormányfő szerint minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Minden esély megvan arra, hogy az legalább annyira jó lesz, mint a többi, talán jobb is, ezt viszont nem tudhatjuk, ezért szerezzük meg a Szputnyik gyártási vakcináját.

A vírus után a bevándorlás volt a téma, Orbán Viktor ismét arról beszélt, hogy Nyugat-Európában a hiányzó gyermekeket a migrációval pótolják. – Ha nincs elég belga gyerek, jó lesz helyette egy afrikai. Darab, darab – fogalmazott, hozzátéve, hogy itthon ez brutálisan hangzik. A magyar fiatalok ráadásul akarnak gyerekeket, így az akadályokat kell elgörgetni előlük.

Brüsszel ráadásul azt akarja – a miniszterelnök szavai szerint –, hogy megmondja másnak is, hogyan éljünk. Arra tért ki, hogy Európában mindig az a nagy kérdés, hogy mit akar Németország, a migráció kérdésében pedig úgy tűnik, hogy ez egy „német Európa”. Mi viszont nem akarjuk, hogy a kötelező kvótákkal bombázzanak megint, ezért „már szerveződik az ellenállás”, majd Dávid és Góliát harcát említette. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma mindenki kerítést épít, mégsem mondja soha senki nekünk, hogy már hat évvel ezelőtt igazunk volt. – A nagyvonalúság nem része az európai politikának – mondta.

A rezsiharc volt a következő téma. Orbán Viktor a baloldali kormányok idejének felidézésével kezdte, amikor tizenötször emelték az árakat, a rezsiárak az égben voltak. A 2010-ben érkező kormány ennek véget vetett és bevezettek egy rezsiár-szabályozást, ami rögzítette az árakat. A kormányfő példákat is hozott a jelenlegi helyzetben, elmondása szerint ugyanis ma Bécsben dupláját, Berlinben háromszor annyit fizetnek az áramért, Svédországban pedig nyolcszorosát fizetik a magyar gázárnak.

Azt lehetett tudni féléve, hogy a világpiacon az árak felfelé indulnak el, de Brüsszelben nem csináltak semmit. Sőt, nem elég a mostani baj, még további árat akarnak emelni az áram, a gáz és az üzemanyag esetében a klímavédelemre hivatkozva. Orbán Viktor szerint ugyanakkor nem a családokkal kell ezt megfizetni, hanem a szennyező cégekkel. A V4-es országokkal már egyeztettek és nem járulnak hozzá a jövőheti EU-csúcson olyan javaslathoz, ami áremelést tartalmaz. Lesz saját javaslatuk, meg akarják változtatni a most Nyugat-Európában használt árszabályozási rendszert.

Beszélt a kormányfő arról is, hogy a nyugat-európai országokban olyan kultúra alakult ki, hogy a megválasztott politikustól nem az iránymutatást, hanem a nagy intézmények vezetését várják el. Ám amikor a dolgok rosszul mennek, például háromszorosára nő a szerb határon a migrációs nyomás, akkor nem lehet a hagyományos mókuskereket taposni, hanem kell konkrét döntés. – A mostani világ a lágy, puhány, uniszex megközelítést a politikai világban használhatatlanná tette. Járványok és migrációk korát éljük – ismételte meg.

Címkék: Orbán Viktor