Orbán Viktor: Egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Orbán Viktor: Egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2021. március 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2 millió adag, 5 és 12 év közötti gyerekeknek adható vakcinát szerez be a magyar kormány, az első szállítmány decemberben érkezik – jelentette be a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök az esetleges zárások kapcsán úgy fogalmazott, hogy semmit sem zár ki, de minden rosszat szeretne elkerülni, hiszen „a zárás az csak lassítás”. Egyúttal azt sürgette, hogy mindenki kérje a harmadik oltást is.

Nehéz kiismerni a magyarokat, de ez egy komoly ország, ami komolyan veszi a fenyegetést – Orbán Viktor ezzel vezette fel, hogy akik nem oltásellenesek, azok élnek az egyébként sikeresnek minősített oltási akcióhét lehetőségével. A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ezért bejelentette, annyira sikeresnek tartják, hogy egy héttel meg is hosszabbítják. A legtöbben egyébként a harmadik vakcinát kérik, a kormányfő pedig ezt fontosnak nevezte, pláne azért, mert jön a karácsony. – Idén lehet nagykarácsony, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő – fogalmazott.

Az esetleges zárások kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy semmit sem zár ki, de minden rosszat szeretne elkerülni. Ha több lesz a harmadik oltás, a fertőzések számát pedig sikerül csökkenteni, akkor nem lesz zárás, ami szerinte csak a járvány lassítása.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vírus miatt komoly tudósközösségek dolgoznak, a gyermekek oltásába „sem ugrottak bele”. Most jutott el oda a világ, hogy azt meri mondani egy nagy gyógyszergyártó cég tudományosan igazolt eredmények alapján, hogy lehet adni a vakcinát a gyerekeknek. A kormányfő bejelentése szerint szereztek 2 millió vakcinát, ebből az első szállítmány decemberben fog megérkezni. Azt tanácsolta ezért, hogy a szülők ha tehetik, oltassák be a gyerekeket.

Az egészségügy állapotáról a kormányfő azt mondta, hogy ágyak vannak, felszerelés és egyelőre ember is. Van a ki nem nyitott járványkórház is, amit bármelyik pillanatban meg tudnak tenni. Furcsának nevezte, hogy az ilyenkor bevethető magyarországi egészségügyi kapacitások nagyságrendekkel nagyobbak mint például az osztrákoké.

A migrációs nyomás minden korábbinál nagyobb lesz

A vírus után az illegális migráció témája következett. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy három irányból érkezik támadás: Olaszország felől, keleti irányból – a lengyel-belarusz határon –, illetve a balkáni útvonalon a mi déli határunkra. Idén több mint százezer migránst állítottak meg a magyar határon, ez két-háromszorosa az előző évi adatnak. Ez százezer bűncselekményt elkövető ember, akiket elvileg be kellene zárnunk, de a kormányfő itt feltette a kérdést, hogy mégis hová zárjuk be őket. Ezért a magyar hatóságok visszaviszik őket a kerítés túloldalára, itt van vita az Európai Unióval. Az EU szerint ugyanis el kellene kérni a papírjukat, meg kellene vizsgálni őket, de a magyar szabályok szerint a „migránskérelmek” elbírálása a magyar határokon kívül, a környező országok nagykövetségein történik. – Amit Brüsszel csinál, arra nincs jobb szó, mint az ostobaság – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a baj pedig nőni fog. Afganisztánt ugyanis minden nap elhagyja 30-35 ezer ember, akik nagy eséllyel a balkáni útvonalon indulnak el Európa felé. – Arra kell készülnünk, hogy az elkövetkező időszakban minden korábbinál komolyabb nyomás lesz – mondta.

Az EU a fizikai határvédelemre nem ad pénzt, de „adnak mindenre, ami segíti a bevándorlást”, vagyis Soros szervezeteinek. A miniszterelnök Németországot hozta példaként, amely bevallja nyíltan, hogy bevándorlóország akar lenni, de mi nem akarunk azok lenni.

Az interjúban a rezsiharc is szóba került, Orbán Viktor itt felidézte, hogy ez a harc már évek óta zajlik. A lényege, hogy az áram és a gáz világpiaci ára rendszeresen változik, gyakrabban felfelé, ezért a kormány nem engedi, hogy a számla hol magasabb, hol alacsonyabb legyen. Ezért leszorították az árat egy még kibírható szintre és azon tartják. Orbán Viktor szavai szerint őt nem a piac érdekli, hanem a magyar emberek. Ez a rendszer pedig működőképes és jó a családoknak. A multik ettől nem boldogok, de – a kormányfő szavai szerint – Brüsszelben is megvédte.

A családokat ugyanakkor két oldalról támadják a miniszterelnök szerint: a baloldal és a multik is.

Dupla állami támogatás a babakötvény után

Az adórendszerrel folytatódott az interjú, Orbán Viktor itt azt ismételte meg, hogy a baloldal adót akar emelni, míg a jobboldal adót csökkent. – Amikor mi vagyunk kormányon, akkor csökkentjük az adókat és van munka – mondta. Ez pedig minden választásnak tétje, hiszen ha a baloldal nyer, akkor szerinte lehet tudni, hogy adóemelés jön. 2022 januárjától jelentős adócsökkentések lesznek és emelkedik a minimálbér 200 ezer forintra, illetve a garantált bérminimum. Ezzel párhuzamosan a babakötvény után járó állami támogatás összegét pedig meg fogják duplázni.

Címkék: Orbán Viktor