Orbán Viktor az oktatási rendszerről: „Persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta”

Orbán Viktor az oktatási rendszerről: „Persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta”

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2023. április 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Persze lehetne jobb is és van és még mit javítani rajta” – így fogalmazott az oktatásról Orbán Viktor hétfőn egy szakmai rendezvényen. A miniszterelnök a diákoknak azt üzente, hogy „csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád, itt kell boldogulnod”. Arról nem ejtett szót, hogy néhány órával korábban ülősztrájkot tartottak az oktatási rendszer ellen tiltakozók a Belügyminisztériumnál, napközben pedig több intézményben is sztrájkolnak a tanárok.

– Van néhány tulajdonság, aminek közös kell hogy legyen a diákokban, az oktatóban és a miniszterelnökben – ezzel kezdte Orbán Viktor a 16. Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében. A miniszterelnök négy ilyet sorolt fel, elsőként a kíváncsiságot, azt a képességet, amelynek segítségével egy-egy régi problémát képesek vagyunk új nézőpontból megvizsgálni. A második helyen a kreativitást említette, hogy a problémákra megoldást keressünk, harmadiknak pedig a kitartást nevezte meg. A kormányfő megfogalmazása szerint „enélkül egy-egy nehézség vagy kudarc után félbehagynák az egészet, de mi, szakmunkások újra és újra nekimegyünk annak a problémának, ami nem adja magát könnyen”. Negyedik képességként pedig az együttműködést említette, ezeket együtt nevezte a siker kulcsának.

A miniszterelnök szavai szerint a magyar közéletében szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat, „persze lehetne jobb is és van és még mit javítani rajta”, ám szerinte nem szabad alábecsülni. A magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben a magyar oktatás dicsérete, ebben pedig külön elismerés illeti a tanáraikat. A szakképzés kapcsán kiemelte, hogy a kormány folyamatosan megújítja a szektort és úgy látja, hogy az oktatók, tanulók és szüleik is nyitottak, évről évre nő ugyanis a jelentkezők száma. Ma már tíz általános iskolát elvégző diákból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus a technikum. – Számomra ez a legfontosabb, ez az iskolarendszerünk fokmérője – mondta Orbán Viktor, hozzátéve azt is, hogy ez a fajta tanulmány jelentős előképzettséget jelent a szakirányú felsőoktatási képzésben is. Kitért egy ponton arra is, hogy „Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt és ez aligha véletlen”.

A miniszterelnök a diákokhoz fordulva kiemelte, hogy nem kell elmenniük, itthon együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek. A magyar szaktudással szervezőképességgel „képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni”. Ha pedig valaki körül is néz a nagyvilágban – ami jó dolog – érdemes hazajönni. – Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád. Itt kell boldogulnod, csak itt van magyar jövő – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő beszédében arra nem tért ki, hogy 0. óra az oktatásért címmel szerveztek eseményt hétfő reggelre a Belügyminisztérium elé, a megmozduláson számos ellenzéki politikus is részt vett. A résztvevők elsősorban a pedagógusok munkafeltételeit érintő úgynevezett státusztörvény tervezete miatt tiltakoztak. Ezzel együtt hétfőre a tanári érdekképviseletek újabb sztrájknapot hirdettek, vagyis munkabeszüntetés kezdődött több köznevelési és szakképzési intézményekben.

 

 

Címkék: Orbán Viktor