Orbán Viktor: Én a pedagógusok oldalán állok

Orbán Viktor: Én a pedagógusok oldalán állok

Orbán Viktor aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsonyi interjút adott Orbán Viktor a kormánypárti Magyar Nemzetnek. Ebben mindössze egyetlen kérdést szenteltek a pedagógusok hónapok óta tartó tiltakozásának, ami azt firtatta, tud-e nekik segíteni a kormány. – Én a pedagógusok oldalán állok. Valóban keveset keresnek, és a szakmán belüli életpálya belső arányai is egészségtelenek, a fiatal tanárok méltatlanul kevés fizetéssel indulnak neki az életnek. Ezen mindenképpen változtatni kell – felelte Orbán Viktor.  A válaszát azzal folytatta, a magyar gazdaság mostani erejéből arra futja, hogy tavaly, idén és jövőre is tízszázalékos emelést tudnak adni a pedagógusoknak. Ám ha megkapják az uniós pénzeket, akkor három év alatt jóval nagyobb bérnövekedés várható, ha nem, akkor ehhez hat évre lesz szükség.

Szerinte egyetlen dologban van jelentős véleménykülönbség közte és a pedagógusok között, még pedig a tiltakozások módjában. – Magyarországon a tiltakozásnak vannak törvényes formái. Mindenkit arra kérek, hogy amikor tiltakozik, maradjon ennek keretein belül. Ez lehet tüntetés, lehet sztrájk. De ne lépjék át a törvény határait, mert ha a tiltakozás törvénytelen formáit választják, akkor a magyar állam vezetőinek nincsen más lehetőségük, mint a vonatkozó jogszabályok alkalmazása – utalt a kormányfő a polgári engedetlenséget választó pedagógusok kirúgására. 

Az orosz-ukrán háború kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, Ukrajna addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. „Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”. A felvetésre, hogy Magyarországot oroszpártinak könyvelik el az unióban, úgy reagált: „Mi magyarpártiak vagyunk. Az orosz–ukrán háborúban is a magyarok oldalán állunk. Arra a kérdésre, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán állunk-e, az a válaszunk, hogy mi a történelem magyar oldalán állunk”. Szerinte érdekünk a szuverén Ukrajna fennmaradása, de az nem, hogy feladjuk minden gazdasági kapcsolatunkat Oroszországgal.

Matolcsy György kritikájára is rákérdeztek a kormányfőnél, hogy ez jelent-e bármilyen törést vagy konfrontációt az ország gazdasági vezetésében. –  Ez valóban szokatlan. De csak annyit jelent, hogy a jegybank elnöke nehéz helyzetben van – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: a törvény Matolcsyhoz rendeli az infláció kezelését, ami most mindenhol különösen magas. Ehhez szerinte jegybank egy olyan megoldást választott, amely magas kamatszinttel jár, de a vállalkozók húszszázalékos kamatokat már nem tudnak kitermelni, így az ő irányukból is óriási a nyomás a jegybankon. – Az én helyzetem sem könnyű, de Matolcsy Györgyé még nehezebb. És ha ilyenkor az ember a nyilvánosság előtt unortodox viselkedésmódot választ, azt is meg lehet érteni – ismételte meg az év végi kormányinfón már elhangzott panelét a jegybank elnökével kapcsolatban. 

Az uniós források kérdése is felvetődött, mondván „Brüsszel kovácsolt magának egy fegyvert a Magyarországnak járó pénzek visszatartásával”. Erre azt válaszolta a miniszterelnök, „fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska. Attól pedig azért nem kell kiszaladni a világból”. Szerinte ugyanis a Magyarországnak járó kohéziós pénzekből évente átlagosan nettó másfél milliárd euró érkezik. Ez hatszázmilliárd forint, miközben a teljes magyar gazdaság teljesítménye 68 ezermilliárd forint volt ebben az évben. – Persze az apróért is le kell hajolni… Komolyra fordítva, értem, hogy érdeklődést vált ki, hogy mi lesz ezzel az egyszázaléknyi pénzzel, de engem elsősorban a másik 99 százaléknyi érdekel – mondta. 

A helyreállítási alap pénzei kapcsán a „tisztességtelenségnek minősített esetének” nevezte, hogy a tagországok felvesznek közösen hitelt, Magyarország vállalja az ezzel járó kötelezettségeket, „majd a magyargyűlölő brüsszeli bürokraták az ebből nekünk járó pénzt nem adják ide”.

Kiderült az is, az otthonteremtési támogatásokat illetően lesznek változások. – A falusi csokot ez nem fogja érinteni, és az év első felében a csokot sem. De vannak szakmai javaslatok, amelyek célzottabbá akarják tenni ezt a támogatási rendszert – jelezte. 

Az interjú végén a miniszterelnök azt üzente a magyaroknak: „Magyarország és minden magyar át fogja vészelni ezt a válságot, és megint emelkedő pályára állunk. Együtt”.

Címkék: Orbán Viktor, interjú