Orbán Viktor: Ez volt Magyarország legnehezebb éve

Orbán Viktor: Ez volt Magyarország legnehezebb éve

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban, 2022. december 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a rendszerváltás óta 2022 volt Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítményt nyújtott. Úgy véli, az Oroszország és Ukrajna közötti háború gazdasági visszaesést hoz Európában. Fontosnak tartotta továbbá, hogy Magyarország finanszírozni tudta a megemelkedett energiaárakat. A mai évzáró kormányinfón bejelentette: a kormány még ma elfogadhatja a jövő évi költségvetés módosítását. Az ősszel módosított gázártámogatási rendszeren nem kíván a kormány változtatni, vagyis továbbra is csak az átlagfogyasztásig biztosít támogatást a háztartásoknak. A 27,5 százalékos ÁFA is marad. Ma dönthet a kormány arról is, hogy a gyermeket vállaló nőknek 30 éves korig biztosítanák az adómentességet. Kiderült továbbá: töretlenül bízik abban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter rendezni tudja az oktatásban kialakult helyzetet. Ő maga pedig még nem gondolkodik a visszavonuláson. A sajtótájékoztatón a nemzetközi sajtó is részt vett, a Magyar Hangot ezúttal sem engedték be.

Orbán Viktor értékelését azzal kezdte, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kormány öt területen. A kormányfő tájékoztatója szerint a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítményt nyújtott. Itt említette egyből a választásokat és külön kiemelte, hogy stabilitás és kiszámíthatóság szempontjából az első helyen állunk, hiszen csak nálunk nem volt előre hozott választás. Nyilvánvalónak nevezte, hogy a brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart, ezt összefüggésbe hozta azzal, hogy idén tavasszal nem kötötték meg velünk korábban az uniós pénzekről szóló megállapodást. – A magyarok ugyanakkor nem kértek Brüsszelből és a dollárbaloldalból – mondta.

Orbán Viktor a sikerek között említette, hogy kimaradtunk a háborúból, amelynek eddig csak vesztesei vannak. Vesztese a két egymással szembenálló fél és az európai gazdaság is. A jövő év ezért minden európai országnak azt a kihívást hozza, hogy el tudják-e kerülni a szankciók miatti gazdasági visszaesést. – Aki fegyvert szállít, az benne van a háborúban legalább bokáig, aki katonákat is képez, az térdig, aki pedig az egyik hadviselő felet teljes egészében finanszírozza, mint az Európai Unió, az szügyig van a háborúban – mondta, remélve, hogy nem süllyednek bele nyakig. Itt egyúttal ismét sürgette az azonnali tűzszünetet és a békét.

A harmadik kiemelkedő teljesítménynek azt nevezte, hogy 2022-ben a migrációval szemben tovább álltuk a sarat. Ráadásul a déli útvonal mellett megjelentek az Ukrajnából érkezők, így nehéz volt a déli határszakaszt védeni.

A negyedik kiemelkedő teljesítmény szerinte, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedő energiaárakat: 17 milliárdot fizettünk idén azért, amiért egy évvel korábban 7 milliárd eurót. Ezt nemcsak előteremteni sikerült, de a „rezsivédelmi rendszer lényegét is sikerült megőrizni”.

Az ötödik pontnak azt nevezte, hogy a munkaalapú gazdaság megmaradt, soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint 2022-ben. 

A hatodik rendkívüli teljesítmény pedig, hogy sikerült az Európai Unióval megállapodni, ezzel le kellett küzdeni a liberális világban uralkodó „hungarofóbiát”.

2023-ban a legfontosabb, hogy továbbra is kimaradjunk a háborúból, ne csússzunk recesszióba és év végére egy számjegyűre csökkentsük az inflációt. Még szerdán kormányülés, itt dönthetnek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig adómentességet azoknál a nőknél, akik vállalnak gyermeket, 30 évre emeljék.

Kérdések, válaszok

A közmédia kérdezhetett először, fel is merült a baloldali pártok és a baloldali média külföldi finanszírozása. Orbán Viktor itt azt mondta, hogy nem lát különbséget a baloldali pártok és a baloldali média között. Az uniós korrupciós ügyre is kitért, amellyel szerinte elveszítették a szavahihetőségüket és rombolja annak a közösségnek az értékét, amelyhez mi is tartozunk. Itt ismét felvetette, hogy jobb lenne, ha az Európai Parlamentbe a nemzeti parlamentek küldenének képviselőket.

A migrációt érintő kérdés kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy a „kerítés nem tökéletes”, ugyanakkor különbség van a mostani helyzet és a 2015-ös között. Idén eddig egyébként 250 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a déli határszakaszon. Amit tenni tud a kormány: életre hívta a határvadász csapatokat, ünnepli Horvátország schengeni tagságát, illetve megegyezett a szerbekkel, hogy a szerb–macedón határt védik majd erősebben.

– Jó lenne azt mondani, hogy a korrupció kizárólag a baloldali pártokra jellemző – mondta Orbán Viktor ismét az uniós korrupciós ügy kapcsán, hozzátéve, hogy ahogy derülnek ki részletek, egyre több néppárti képviselő neve is felmerül. Azt mindenki tudja Brüsszelben, hogy ez nem most kezdődött, ezért adódik a kérdés, hogy miért nem tettek semmit, „hol voltak az oknyomozó újságírók”. Szavai szerint a mocsár ellen az ellenszer, hogy a mocsarat le kell csapolni.

Az Ukrajnában zajló háborúról

Az ukrán–orosz viszonyrendszerről is kérdezték a miniszterelnököt, aki szerint egy független és szuverén Ukrajna létezése nemzeti érdek is. Emellett ugyanakkor nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az európai és az orosz gazdaságot véglegesen elválasszák. Orbán Viktor itt ismét megemlítette, hogy nem akarunk belesodródni a háborúba. Egyúttal jelezte: elfogadják, hogy Ukrajnát pénzügyileg támogatni kell, ugyanakkor ezt kétoldalú megállapodásokkal, mindenkinek a saját költségvetéséből. Ehelyett az volt a terv, hogy a 27 tagállam vegyen fel közösen hitelt, ezt ugyanakkor Magyarország nem támogatta. A köztes megoldás az lett, hogy az uniós költségvetésbe betett pénzeket küldjük Ukrajnának, ugyanakkor így akár az is előfordulhat, hogy a valamelyik országnak nem odaadott pénz is Ukrajnához kerül.

A Lengyelországhoz fűződő viszonyra vonatkozó felvetésre Orbán Viktor azt mondta: létezik a lengyel–magyar sorsközösség, hiszen hiába voltak a lengyelek a győztes oldalon a második világháborúban, mégis a kommunizmust kaptak, ahogy Magyarország is. Szerinte a háborút illetően nem a stratégiai célok tekintetében van különbség a két ország között, hiszen olyan Oroszországra van szükség, amely nem jelent fenyegetést. A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de Orbán Viktor ezt másként látja, szerinte nem harcolnak a magyarok szabadságáért. A lengyel álláspont a geográfiával van összefüggésben.

Marad a rezsikedvezmény szintje

A lakossági gázárat érintő állami támogatásról azt mondta: a magyar háztartások 75 százaléka beleesik az átlagfogyasztásba. A mostani rendszert fenntarthatónak ítélik, nem lesz változás az őszre átalakított rendszerben. A kormányfő nem kíván belemenni egy folyamatosan, a piaci viszonyokhoz igazított támogatási struktúrába.

Orbán Viktor olyat még nem látott, hogy az akadémia nyílt törvénysértésbe hajtaná a kormányt – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia napokban megjelent, a pedagógusokat érintő állásfoglalása kapcsán. A kormányfő a pedagógusoknak azt üzente, hogy válasszák a tiltakozás törvényes formáját. Ha nem így tesznek, akkor kénytelenek alkalmazni a törvényt. Azzal egyet ért, hogy emelni kell a tanárok fizetését. Ha néhány részletkérdésben lesz megállapodás az Európai Unióval, akkor lesz lehetőség arra, hogy az uniós források egy részét pedagógusbér-emelésre fordítsák.

A Fidesz polgári engedetlensége más volt

Ha valami nem létezik a jogban, ne használjuk a kifejezést – ezzel hárította a miniszterelnök azt, hogy korábban a Fidesz is élt a polgári engedetlenség eszközével. Később azt is mondta, a Fidesz engedetlensége más volt, mert akkor az alapvető szabadságjogokat korlátozta az akkori kormány.

Matolcsy György az elmúlt napokban megfogalmazott kritikája – miszerint válságközeli állapotban van a magyar kormány –, is szóba került. Annyira van válságban az ország, amennyire Európa többi országa is. 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezik a jövő évi költségvetést. Kapcsolatban vannak a jegybank elnökével, nagy nyomás alatt van a jegybank az infláció miatt, ezért megérti, hogy az elnök unortodox módon viselkedik a nyilvánosságban.

Lehet-e szuverén Ukrajna úgy, ha sérül a területi integritása? – kérdezte a Bloomberg. Nemmel felelt. Orbán Viktor szerint először tűzszünetet kell elérni. Aztán tárgyalódelegációkra van szükség. De szerinte a feleknek nincs szükségük magyar tanácsokra.

A forint euróhoz való rögzítésére vonatkozó felvetésre Orbán Viktor azt felelte: nincs napirenden és nem is szorgalmazza.

Szóba került Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is. Kérdésre azt mondta: Csák János jelezte, hogy kormánybiztossá nevezné ki Hoppál Pétert, ezért kért egy új kormánybiztosi státuszt. Pintér Sándor belügyminiszter oktatási területen végzett tevékenységét úgy értékelte, hogy vezetői szempontból kell értékelni, hogy egy terület hová tartozzon. A miniszternek vezetnie kell, szakkérdésekre ott vannak a szakemberek.

Téma volt a döcögő V4-es együttműködés is. Orbán Viktor azt mondta, hogy energetikai kérdésben vezető tényező lehetne ez az együttműködés. A háború miatt képviselt eltérő álláspontok miatt azonban energetikai kérdésekben nehéz dűlőre jutni.

Matolcsy György és az infláció is visszatérően téma. Kétségei vannak a miniszterelnöknek abban, hogy ha korlátozza egy termék árát, az miért vezet áremelkedéshez. Szerinte ha bármelyik kormány meghatározza bármelyik termék árát, az ellen a bankárok tiltakoznak.

A Fidesz holdudvarában a fehér faj hangsúlyozásának fontosságára vonatkozó felvetésre a kormányfő azt felelte: nem fontos ez, hiszen a magyar válogatottban is van színes bőrű játékos, Loic Nego. Mint ismert, Németh Szilárd fideszes politikus erről írt a Argentína világbajnoki győzelme után.

Rossz érzések Paks II. miatt

Paks II. eddig elmaradt megvalósítása viszont rossz érzéseket kelt Orbán Viktorban. Ha már meglenne – érvelt –, csak egy kávét kellene kérni, hiszen biztosított lenne az ország villamosenergia-ellátása. Úgy fogalmazott: mindenki gáncsolta a projektet: az ellenzék és az unió is, ezért éveket veszített az eredetileg 2023-as átadással kalkulált beruházás. Szerinte nem képviselte elég határozottan ezt a célt. Pedig a nukleáris energia lenne a legkevesebb kitettséget okozó energia, ez hozna a véleménye szerint megváltást.

Nem nyerheti el még egyszer a Fidesz kezét az Európai Néppárt, mert már elkelt – felelte egy másik kérdésre. Később egy hasonló felvetésre úgy reagált, hogy dolgoznak egy új pártszövetségen. De megvárják a lengyelországi választás eredményét.

A kormányfő szerint noha van érv az eurózónához való csatlakozás mellett, ezt nem támogatja, mert a csatlakozás csökkentené az ország gazdasági növekedését.

Ha blokkosodik a világ, akkor Magyarország veszít. Ezért kell több helyre törekednie a magyar kormánynak, ezért tárgyaltak Katarban, Ománban, és ezért volt értékes a bukaresti út – jelentette ki egy újabb kérdésre.

Orbán Viktor azt kérte, akkor térjenek vissza Tölgyessy Péter jogász, filozófus, korábbi Fidesz-frakciótag kritikájára – miszerint az infláció egy része Orbán-infláció –, ha ismét egy számjegyű lesz az infláció. Ezt szerinte legkésőbb jövő év végén elérik.

Meddig tervezi az aktív politizálást? – kérdezte a Telex a kormányfőtől. Nem gondolja, hogy itt lenne az ideje visszavonulni. 16 éven át volt ellenzékben, és azt tapasztalta, hogy jobb kormányon lenni, mint ellenzékben. Arra a felvetésre, hogy vannak-e a Fideszben olyan politikusok, akiket alkalmasnak tart az utódjának, azt felelte: szinte csak ilyet lát, ezért vigyáznia kell.

Az IMF szuverenitási kérdés Magyarország számára, mumus Közép-Európában. Az IMF a legjobb kamatozású, de politikai feltételeket szab. Ezért a legjobb pénz mindig a pénzpiaci hitel, ahhoz ugyanis nem kötnek politikai feltételeket.

Pintér Sándornak nem kell Orbán Viktorral konzultálnia, ha kirúgnak egy pedagógust. Korábban a belügyminiszter oktatási ügyekben mutatott magatartására vonatkozó felvetésre a miniszterelnök azt felelte, hogy továbbra is alkalmasnak tartja az oktatásban kialakult helyzet kezelésére.

Orbán Viktor szerint a magas inflációban szerepet játszik az euróhoz mért árfolyam, a magyar gazdaság termelékenysége, a magyar államadósság mértéke is. Ezek olyan elemek, amelyek szerepet játszanak a magas infláció kialakulásában. Ugyanakkor a legjelentősebb szerepet az Oroszország elleni szankciók játsszák.

Dönthetnek a költségvetés módosításáról

Bejelentette: talán már ma dönt a kormány a jövő évi módosított költségvetésről. Ebben minden lakosságot érintő intézkedés benne lesz. Ezt követően benyújtják a költségvetési tanácsnak, majd az Országgyűlésnek. Egy újabb felvetésre nem zárta ki, hogy a 2024-es költségvetést nem 2023. július 1-ig fogadják el, hanem később, ha a gazdasági helyzet hektikussága miatt ez indokolt.

Közölte azt is, hogy legutóbb Gorbacsov szovjet pártfőtitkár temetése idején beszélt Vlagyimir Putyinnal.

A Dunaferr-ügyről azt mondta, hogy ennél zűrösebb ügyet még nem látott. A tulajdonosokat sem könnyű beazonosítani. Ennek ellenére folytat a kormány tárgyalásokat arról, hogy a hazai ipartörténet meghatározó darabjának menthető részeit mentsék.

A Blikk is több kérdést tett fel. Kiderült: Orbán Viktor korrupcióval gyanúsított és szabadlábon védekező Völner Páltól azt kérdezné, hogy van, hogy áll az ügye, ha találkozna vele. De nem találkozott vele. Mi az üzenete annak, hogy két volt jobbikos politikus – Volner János és Bencsik János – diplomáciai kiküldetésre megy? – hangzott egy újabb felvetés. A miniszterelnök szerint van példa ellenkező irányba is. A külpolitika kormányok feletti kérdés.

Kínáról, Nagy-Magyarországról

Kína nem csupán fogyasztója a legmodernebb technológiáknak, hanem termelője is. A magyar kormány kifejezetten támogatja a feltörekvő országok befektetéseit – mondta a kínai központi televízió (CCTV) kérdésére. – Meg vagyok győződve arról, hogy Ázsia felemelkedik. Ha nem ismerjük a keleti világ tudását, akkor nem fogunk tudni a gazdasági életben sem együttműködni – érvelt Orbán Viktor a Fudan-egyetem megépítése mellett. Később azt is mondta, hogy Európának együtt kell működnie Kínával, különben elveszíti a versenyképességét.

A horvát televízió a Nagy-Magyarország-os sáljáról is kérdezte a miniszterelnököt, amelyen Horvátország is része a Nagy-Magyarországnak. Erre úgy reagált a kormányfő, hogy ő maga különbséget tesz Nagy-Magyarország és a történelmi Magyarország között. Magyarország így nézett ki, ez jeleníti meg a történelmi Magyarországot.