Orbán Viktor: Kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken

Orbán Viktor: Kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken

Orbán Viktor bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az éjféltől életbe lépő szigorítások részeként éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken – jelentette be az állami televíziónak adott kedd esti interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy várhatóan nem csak az egészségügyben és az oktatásban, hanem a szociális ágazatban dolgozókat is tesztelni fogják rendszeresen a gyorstesztekkel.

Vannak pillanatok, amikor eljön a döntés ideje és akkor azt habozás nélkül meg kell hozni – ezzel kezdte a köztelevíziónak adott interjúját kedden este Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte, hogy Ausztria a „laboratóriumunk”, a fertőzések számát tekintve most tartunk ott, mint az osztrákok egy hete. Ők akkor vezették be a kijárási tilalmat. – Nem könnyű a helyzet, de Ausztria és Magyarország még jól áll – mondta.

– A tudósok és elemzők szerint most nagyjából 50 százalék az esélye annak, hogy ha a dolgok így mennek tovább, akkor az egészségügyi ellátórendszer kitart – fogalmazott a kormányfő. Ezt kevésnek nevezte, ezért szavai szerint a szigorításokat most meg kellett hozni. Annak kapcsán, hogy van-e elég egészségügyi szakember, Orbán Viktor azt mondta: az orvosok jelezték, hogy lesz egy határ, amikor ők már ennyi beteget nem tudnak ellátni. – Tér van, ágy van, gép van, ember is, de több a beteg, akiknek meg tudják adni az igazi, komoly, emberséges ellátást – indokolta a szigorítások bevezetését.

A kormányfő egyúttal bejelentette azt is, hogy az éjféltől életbe lépő szigorítások értelmében kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken.

A miniszterelnök szavai szerint volna egy kérése a szülőkhöz, hiszen a tizenéves gyerekekkel beszélniük kell. – Igaz, hogy aki erős és fiatal, az megúszhatja mondjuk az influenzához hasonló betegség kellemetlenségeivel ezt a koronavírus-járványt is, de a szülők és a nagyszülők nem fogják megúszni. És ha a gyerekektől megkapják, akkor bizony a bajt mi hoztuk a nyakukra. Ha kiesik a családból a szülő vagy nagyszülő, mert meghal a Covid miatt, az pótolhatatlan veszteség, ezt most el kell mondani a gyerekeinknek – fejtette ki.

A pedagógusok és óvónők rendszeres tesztelése kapcsán leszögezte, hogy a gyorstesztekkel óvatosan kell bánni, komoly szakmai viták vannak róla. Mindenesetre úgy tűnik, hogy van annyi teszt, amivel a szociális ágazatban dolgozókat is vizsgálni tudják, erről egyébként eddig nem lehetett hallani. Szlovákiát is megemlítette, ahol mindenkit leteszteltek, a kormány várja az ottani tapasztalatokat.

Orbán Viktor megismételte, hogy belátható távolságban van a vakcina és a megoldás a vakcina. – Ez egy olyan ellenség, amit meg kell ölni – fogalmazott. December végén, januárban az Európai Unióból biztosan, de lehet, hogy máshonnan is érkezik vakcina, ezzel az egészségügyben és a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani. Emellett a miniszterelnök – mint mondta – „ügyeskedik” az orosz, kínai és izraeli oltóanyaggal kapcsolatban is. Tömeges mennyiségben Európából legkorábban áprilisban érkezhet vakcina.

A miniszterelnök leszögezte: most 30 napra esnek el bevételeiktől a szállodák, éttermek és egyéb helyek, az állami segítség is most ennyi időre szól. Ezután újabb intézkedéseket tudnak hozni, amelyek már nem csak a legnagyobb bajban lévő ágazatokat érintik.

Az interjúban szóba került az is, hogy habár tucatszám fogja tárgyalni a parlament a különféle módosításokat, mégis azt fogják mondani a nyugat-európai sajtóban, hogy nem működik az Országgyűlés. Orbán Viktor szerint ez azért van, mert vannak, akik nem szeretik a magyar kormányt. – Minden karon ülő csecsemő tudja, hogy Soros György áll emögött, ő a pók a háló közepén – mondta.