Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell, nem állhat le

Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell, nem állhat le

Orbán Viktor interjút adott a köztelevíziónak 2020. szeptember 12-én (Forrás: M1)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

916 új koronavírus-esetet azonosítottak szombat reggelre, ami rekordnak számít. – Nem szeretek rossz hír postása lenni, de készüljünk föl arra, hogy lesz ez még magasabb is. Most a védekezés sikerét a halálozások alacsony számában tudjuk mérni – jelentette ki Orbán Viktor az M1-nek adott szombati exkluzív interjújában.

A járvány második hulláma szerinte egészen más, mint az első volt. Tavasszal Magyarországon is izgulnunk kellett, hogy az egészségügyi rendszer kibírja-e a nyomást. De bebizonyosodott, hogy bírta. A sikeres védekezéshez haditerv kell, volt ilyen tavasszal és most is lesz. Annyiban van előnyünk, hogy jól kiismertük a vírust – fogalmazott a miniszterelnök.  

Miután tavasszal jól vizsgázott az egészségügy, mostanra fel tudtunk készülni. A nemzeti konzultáción pedig kiderült, mit tartanak fontosnak az emberek. Az emberek aggódtak, hogy le kell zárni újra az országot, ezt elmondták a kérdőívben. – Ezért vagyok nyugodtabb, hiszen kijelölték a védekezés irányát: Magyarországnak működnie kell, nem szabad engedni, hogy a vírus megbénítsa az országot – hangsúlyozta Orbán Viktor. Az emberek azt várják el a kormánytól, hogy tartsuk működőképes állapotban a gazdaságot. 

Ráadásul minden szakember, így a virológusok és a gazdasági szakemberek is olyan tanácsokat adnak nekünk, hogy ne kelljen leállni az országnak. Hogy ez sikerüljön, az alapvető szabályokat be kell tartani. Így maszkot kell viselni a tömegközlekedésben, de büntetést kap a boltos és a vásárló is, ha nem visel maszkot. A második alkalommal a boltos hangsúlyosabb figyelmeztetést és bírságot kap, a harmadik alkalommal pedig bezárják a boltot.

A kormányfő hangsúlyozta, nem azért hozzuk az előírásokat, hogy az erőnket mutassuk, hanem hogy megfelelő legyen a védekezés. Ha kell, a rendőröknek kell betartatniuk a szabályokat.

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e felelőtlen lépés az iskolák megnyitása, azt válaszolta: ha kell, akkor a veszélyeztetett osztályokat kell izolálni, nem egész iskolákat. Tavasszal más volt a helyzet, mert nem tudtuk, mire számíthatunk. Tavasszal jó intézkedés volt az iskolabezárás, de erre most nincs ok addig, amíg ezt nem indokolja a halálesetek száma.

Minden nap meghallgatja a virológusokat, hogy tudja, milyen irányba kell tovább lépni. Mint hozzátette, egyelőre az intézkedések irányát látják, a részleteket később kell kidolgozni. Újfent biztosította a nézőket arról, hogy több, mint 10 ezer ágy áll a betegek rendelkezésére, és van elegendő számú orvos valamint lélegeztetőgép. – Tavasszal állta a próbát az egészségügy, és most sem lesz másként – szögezte le.

A legnagyobb veszélynek a krónikus betegek és idősek vannak kitéve, ezt folyamatosan figyelik is, és ha kell, hoznak korlátozó intézkedéseket, de nem általános, a mindennapokat érintő szigorításokat. Felmerült például, hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat, szórakozóhelyeket. Ez nem lesz, de például az iskolások hőmérsékletét október elsejétől kötelezően mérni fogják.

Arról is szót ejtett, hogy Novák Katalin jelentőségét növelni kell, így ő lesz a a családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter októbertől, mert a családok életszínvonalát fenn kell tartani.

– Nem vagyok híve a méricskélésnek, nem az számít, hogy más hogyan áll. Ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit teremtünk, ezt az ígéretet teljesítettük is. És még idén nőni is fog a munkahelyek száma. Egy helyen van baj, a külföldiekre épülő budapesti turizmusnál, mert jövőre sem áll vissza a normál rend, nekik segíteni kell – fogalmazott a miniszterelnök. Szükség van tehát egy speciális budapesti programra, de – mint hangsúlyozta – jó hír, hogy Budapestnek van 100 milliárd forintja, amit tud mozgósítani.

Ami a V4 országokkal való kivételezést illeti, Orbán szerint ez indokolt: hiába emelkedik a fertőzések száma a visegrádi négyeknél, már ismerjük, hogyan védekeznek. Tudomásul kell venni, hogy egész Európában magasabb lesz a fertőzések száma, de a jól védekezőknél alacsony lesz a hallozások aránya.

Ami a Magyarországot ért német kritikákat illeti, Orbán Viktor úgy vélekedett: nagy ország, nagy arc. Szerinte tévednek a németek, és nem igaz, hogy gond van nálunk a jogállamisággal.

A migráns-téma is terítékre került: úgy látja, Nyugat-Európa nyitott társadalmat akar és migránsokat enged be, viszont mi Közép-Európában nem, és ez így marad hosszabb időn keresztül. – Keresztény Magyarország akarunk maradni, és nem akarunk változtatni, persze mindenkit szívesen látunk. Ők migráns országot építenek, mi keresztény magyar hagyományokat akarunk – magyarázta.

Végezetül elmondta: most a magabiztos kiszámíthatóságra van szükség, nincs szükség hirtelen radikális változásokra. Ezért azt üzeni Magyarország polgárainak, hogy a haditerv szerint haladnak, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az időseket megvédik, a családok életszínvonala nem csökken, az ország működni fog.

Orbán Viktor miniszterelnök késő délután jelentette be Facebook-oldalán, hogy szombat este 20:00 órától exkluzív interjút adott az M1-nek,  ahol fontos bejelentéseket tehet a koronavírus-járvány elleni védekezés vagy a gazdasági helyzet kapcsán. A reggeli kormányzati tájékoztatás szerint Orbán Viktor szombaton gazdasági szakemberekkel tárgyalt a teendőkről. 

Szombat reggel a miniszterelnök arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésre készítettek elő döntéseket. Többek között szeretnék kikényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amelyet a maszkviselésre, a boltok látogatására, közlekedési eszközök használatára kidolgoztak, érvényesíteni is tudják.Azt is bejelentette, hogy október elsejétől lesz kötelező hőmérés az iskolába való belépésnél. Beszélt arról is, hogy az influenza elleni védőoltást ingyenessé tudják tenni az egész országban, és a tesztek hatósági árát is meg tudják határozni. 

Szerinte Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére. Több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek „rendben vannak”.

Szombat reggel 916 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek a hivatalos oldalon, ami új napi rekord.