Román nacionalisták akarják megzavarni Orbán Viktor tusványosi beszédét

Román nacionalisták akarják megzavarni Orbán Viktor tusványosi beszédét

Orbán Viktor készül Tusványosra (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viszlát Brüsszel! Irány Tusnádfürdő! – így jelezte közösségi oldalán Orbán Viktor, hogy már javában készül a szokásos nyári Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére, a székelyföldi Tusnádfürdőre. A leginkább csak Tusványosként emlegetett rendezvényen a miniszterelnök ezúttal is szombaton délelőtt mond majd beszédet. A Blikk szerint ugyanakkor erre már román nacionalisták is készülnek, akik jó előre közölték, hogy céljuk megzavarni a kormányfő beszédét. Úgy tervezik, hogy visznek román nemzeti zászlót és egy hatalmas molinót, rajta a felirattal: „Van, ami örök: Erdély román föld!”. Ugyanakkor a hatóságok is készülnek, idén ugyanis – kivételesen – a kiemelt érdeklődés miatt regisztrációhoz kötötték a részvételt Orbán Viktor beszédére.

Az MTI beszámolója szerint a 32. Tusványos harminc helyszínen mintegy 500 programmal várja az érdeklődőket. A koncertek mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a politikai és közéleti előadások: szerdától szombat délig időszerű politikai kérdésekről tartanak pódium- és kerekasztal-beszélgetéseket. A szomszédban zajló orosz-ukrán háborúra utalva az idei mottó „A béke ideje”, ezzel is a béke fontosságát hangsúlyozzák, mielőbbi megkötését sürgetik a szervezők. A biztonságpolitika mellett a kiemelt témák között szerepel az energiaválság és a nemzetpolitika is. Csütörtökön ellenzéki politikusok is megjelennek, tartanak ugyanis egy pártok közötti vitát, amelyen a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Nacsa Lőrinc mellett ott lesz az MSZP-s Molnár Zsolt, a jobbikos Brenner Koloman és az LMP-s Kanász-Nagy Máté is. A moderátori szerepet Deák Dániel tölti be.

Orbán Viktor egyébként az elmúlt két napon az Európai Unió, valamint a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) harmadik csúcstalálkozóján vett részt Brüsszelben. Külön tárgyalt Guillermo Lassoval, Ecuador elnökével, amelyen számba vették a kétoldalú együttműködés fejlesztésének lehetőségeit a vízumpolitika, a kereskedelmi kapcsolatok, az energetika, a vízügy, a klímapolitika és a humanitárius ügyek területén is. Mario Abdo Benítezzel, a paraguay államfővel is egyeztetett – többek között – az ukrajnai háborúról és következményeiről, valamint a konzervatív politika szerepéről és lehetőségeiről.