Orbán Viktor: Nehéz időszak előtt állunk

Orbán Viktor: Nehéz időszak előtt állunk

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legnagyobb terhelés, amit az egészségügynek ki kell bírnia a szakértők szerint, az 200 ezer ember egyidejű megfertőződése: ehhez 16 ezer kórházi ágyra és 800 lélegeztetőgépre lehet szükség – mondta Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján. A kormányfő ugyanakkor az ennél is rosszabb forgatókönyvre is készül és szavai szerint van elegendő kapacitás. Az ellenzék szerint ugyanakkor a kormány válságkezelése nem elegendő. Ezúttal sem zajlott teljesen zökkenőmentesen a vita, Jakab Pétertől a házelnök elvette a szót a személyeskedés miatt.

A hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor beszédével vette kezdetét a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök elmondta, az Európai Unió 27 miniszterelnöke megegyezésre jutott a következő tíz év költségvetésének rendszeréről. A költségvetés két részből áll majd, a szokásos szerkezet, és a következő generáció névre keresztelt alap, amelynek feladata a járvány okozta károk enyhítése. Ez feladatokat szab a magyar kormány számára is. Az azonos helyzetű tagállamok azonos elbírálásban részesülnek, Magyarországra nettó 31 milliárd áramlik majd be a magyar gazdaságba, vagyis évi 4-4,5 milliárd euró. Sok ez vagy kevés? A külföldi cégek itthon 9,6 milliárd eurót termeltek meg, amíg a magyar cégek külföldön 1,6 milliárdot, ennek alapján a Brüsszelben elért eredmények jelentősen csökkentik a tőke deficitet – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, közel kerülhetünk ahhoz, 2028-ra nettó befizetők legyünk az Európai Unióban. Ehhez arra van szükség, hogy kivásárolják a külföldi cégeket Magyarországon, és növeljék a magyar cégek külföldi termelését, ezek folyamatban vannak. A magyar kormány Brüsszelben elérte, amit akart, így végül a hatodik legmagasabb összeget harcolta ki – összegezte a miniszterelnök.

Orbán Viktor kezdeményezte a 7. cikkely alapján kezdeményezett „politikai szempontok alapján, jogilag is vitás” eljárás lezárását. Minden vádat megcáfoltunk – mondta a miniszterelnök. – Így semmi akadálya annak, hogy ez a vizsgálat lezáruljon, a német kancellár azt mondta, törekedni fog, hogy ez megtörténjen – tette hozzá.

– A pénzügyi források ideológiai és politikai feltételekhez kötése ügyében is fontos lépéseket tettek – mondta a miniszterelnök. – Magyarország a jogállamisághoz ragaszkodik, de a politikai vádak összegyűjtése a jogállamiság címkéje alatt, az éppen a jogállamiság megkérdőjelezése – fogalmazott Orbán Viktor.

Mire kell felkészülni a járvány miatt?

A járvány kapcsán elmondta, nehéz időszak előtt állunk. – A leginkább aggasztó, hogy Ausztriában meredeken emelkedik a kórházban ápoltak aránya. Mivel az ország laboratórium számunkra, ezt a számot komolyan kell venni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, tavasszal időt kellett nyerni a leállással, a védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb megkezdték. Az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyertük, a sokat kritizált magyar egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket, köszönet illeti a munkájukat – fogalmazott Orbán Viktor.

A második hullámban is kívülről hurcolták be a járványt – mondta a miniszterelnök. – 2020 őszén felkészültebbek vagyunk, mint 2020 tavaszán. A nyáron sikeresen szerveztünk meg egy nemzeti konzultációt, amelyben az emberek egyértelmű üzenetet küldtek a kormánynak, hogy az országnak működnie kell. Ez azt jelenti, hogy az idősek életét, az iskolákat-óvodákat és a munkahelyeket egyszerre védjük meg. Nem kell attól tartani, hogy bárki ellátás nélkül maradna – fogalmazott Orbán Viktor, majd felsorolta a már ismert szigorításokat.

– Az emberélet megóvása mindenki feladata, a siker mindannyiunkon múlik. A fiataloknak tudniuk kell, hogy most ők terjesztik a legnagyobb arányban a vírust, ha nem tartják be a szabályokat, idős és beteg embereket sodorhatnak veszélybe – hangsúlyozta a miniszterelnök. – A legnagyobb terhelés, amit az egészségügynek ki kell bírnia, a szakértők szerint, 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számíthatunk, ami azt jelenti, hogy 16 ezer kórházi ápolt, és 800 lélegeztetőgépre lehet szükség – mondta Orbán Viktor, de ő ennek a kétszeresére számít. – A mai napon 66 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre. Ha egy kórházban elfogy a kapacitás, akkor egy másik intézmény lép a helyébe – tette hozz.

– Annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz – fogalmazott Orbán Viktor. – Augusztusban többen dolgoztak, mint januárban. A különböző támogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett támogatásban. Van és lesz is munka. De a kormány a magyar családok otthonát is biztonságba akarja helyezni, ezért döntöttek úgy, hogy 2021. július 21-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot bizonyos esetekben. Ezzel 1,6 millió ember otthonát tudhatják biztonságban. 2000 millió forintot hagytak a családoknál és a vállalkozásoknál. Nincvs még egy nemzet Európában, amely ennyire szolidáris lenne.

– A kormányzati mentőprogramok befektetések, mi, más országokkal szemben, nem csak védekezünk, hanem fejlődni is tudunk – fogalmazott Orbán Viktor. – A gazdasági intézkedésekkel eddig sikerült megvédeni a munkahelyeket, az otthonokat megvédeni, és a vállalatokat is sikerült megerősíteni. Egyszer már sikerült Magyarországot talpra állítani a baloldali kormányzást követően. Most ugyanezt teszik, és megvédik az országot a járványtól. Együtt újra sikerülni fog – zárta beszédét Orbán Viktor.

Az ellenzéken a sor

– Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig a felfuvalkodottság. Ezt mondja az Írás – kezdte reagálását Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormányfő önmagát, mint Sárkányölő Szent Györgyöt mutatta be, holott a Magyar Nemzetben publikált cikkében az Európai Uniót és Nyugatot bírálta. Akkor viszont mit keres közöttük – tette fel a kérdést. Az ellenzéki politikus szóba hozta, hogy Iványi Gábor közösségétől elvonta a kormány a pénz, ahogyan kitért a színművészetin zajló eseményekre. – Önök, 133 gyáva ember – utalt Gyurcsány Ferenc arra, hogy a miniszterelnök korábban a kormánypárti frakciók tagjait 133 bátor embernek nevezte. – Lopni tudnak rendesen. Hazudni is. Kormányozni azt nem – zárta beszédét.

– Miniszterelnök úr, piszok kemény idők előtt áll ez az ország. Nekünk nem csak a vírussal kell megküzdenünk, de meg kell küzdenünk önnel is – ezt már Jakab Péter mondta. A Jobbik elnöke arról beszélt, hogy az ország a vírus és a válság elleni küzdelemben vesztésre áll. Persze szerinte eközben a kormány urizál, itt megemlítette Szijjártó Péter luxusjachtozását vagy azt, hogy a kormányfő lánya külföldön tanul. – A magyar kormány biztosítson mindenkinek ingyenes tesztelést, az álláskeresési járadék idejét hosszabbítsák meg – sorolta a már tavasszal is a teljes ellenzék által hangoztatott követeléseket. – Október 10-ig kap időt, hogy eldöntse, ellopja a temérdek eurómilliárdot vagy érdemi válságkezelésbe kezd. Ha addig nincs érdemi előrelépés, akkor az emberek fognak dönteni a borsodi időközi választáson – mondta.

Kövér László házelnök közbeszólt, hogy amennyiben tovább sérteget konkrét embereket, akkor elveszi tőle a szót. Jakab Péter annyit mondott, hogy „értem elvtárs”, mire a házelnök elvette tőle a szót és rendre utasította.

– Miniszterelnök úr, ez így kevés lesz – ezzel Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke kezdte. Úgy látta, a Fidesz nem a kormányzással van elfoglalva, hanem kampányra készül, legalábbis ez következik abból a hosszú cikkből, amelyet a miniszterelnök írt a Magyar Nemzetbe. – Az az ország nem működik, ahol a hatalom elhallgattatja a szabad hangot. Ahol a fideszes elit urizálására van közpénz, de a válság miatt munkájukat veszített emberek megsegítésére nincs – sorolta. A szocialista politikus is széleskörű ingyenes tesztelést sürgetett. – Ez a rendszer, amit építettek, egy önkényuralmi rendszer, ezért kormány- és korszakváltásra van szükség – mondta, utalva az ellenzéki összefogásra.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet is utalt a kormányfő reggeli cikkére, ám szerinte most nem ideológia vitákra van szükség, hanem a mindennapokban kell segíteni az embereknek. Úgy vélte, hogy nem ismeri az emberek valódi problémáit. Az ellenzéki politikus felhozta az elmúlt napok egy vitatott témáját: honnan lesz szakszemélyzet a vírus a kezeléséhez a kórházakban.

– Ugye tudja, hogy ki az az Iványi Gábor? – így kezdte a párbeszédes Szabó Tímea, utalva ő is arra, hogy elvették a lelkész közösségétől az állami támogatást. Az egészségügyi válságkezelésre rátérve a politikus azt hozta fel, hogy több mint 100 fiatal orvos hagyta el az elmúlt évben az országot, egy diploma nélküli ápoló pedig 40 éves munkaviszony után nettó 120 ezer forintot visz haza. Más ellenzéki pártvezetők mellett Szabó Tímea is ingyenes tesztelést követelt a 19 500 forintban meghatározott hatósági áras helyett. – Két luxushajózás közben ne csak Mészáros Lőrincre gondoljon, hanem azokra a milliókra, akik most szoronganak – mondta.

A Fidesz az ellenzékre reagál

Az ellenzék vezére volt az első felszólaló – utalt Gyurcsány Ferenc megszólalására a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté egyúttal felhozta a DK elnökének korább írását Vidnyánszky Attiláról, hogy egy kormányváltás után földönfutó lesz. Majd a volt miniszterelnök kormányzását idézte fel: megszorítások, kórház- és iskolabezárások, önkormányzatok csődbe juttatása. Ezért is viselik nehezen – mondta Kocsis Máté – ha éppen Gyurcsány Ferenc oktatja ki a Fidesz kormányzásból. A kormánypárti politikus a járványra rátérve az ellenzék által követelt ingyenes teszt felvetését hazugságnak nevezte, hiszen a teszt – mint mondta – ingyenes, ha a háziorvos rendeli el. Kocsis Máté kizárólag ennyit mondott a jelenlegi helyzetről, alapvetően felszólalásában végig Gyurcsány Ferenccel foglalkozott.

Orbán Viktor is elmondhatja véleményét a hallottakról

– Újat nem hallottunk – ezzel kezdte reagálását a miniszterelnök. Elsőként Gyurcsány Ferenc bibliai intelmét említette, ami szerinte is igaz, ezt meg is figyelhették nála. A szólásszabadságról pedig az jutott eszébe, hogy a kormányzásuk alatt, 2006-ban még kiverték emberek szemét.

– Akik megkérdőjelezik az ország fölkészültségét, sok ezer ember munkáját kérdőjelezik meg – mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy az operatív törzs mögött nagyon sok ember áll. A kormányfő szerint mindenki védekezik, az ellenzéknek ugyanakkor ilyenkor is csak a hatalom és a pénz jár a fejében. Azt kérte, hogy az ellenzék tegyen különbséget a kormány és a vírus között. – Ne úgy gyűlöljenek minket, mint a vírust. A vírus megöli az embereket – fogalmazott.

– Nemcsak eszköz, hanem ember is van elegendő, hogy az eszközeinket működtessük – ezt már azokra a felvetésekre mondta a kormányfő, hogy az ellenzék hiányolta a szakembereket. Egyúttal helyesnek nevezte a tesztek hatósági árát az akár 30 ezerről 19 500 forintra szállították le.

– Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük Magyarországot, a módszerünkön nem változtatunk, együtt védjük meg Magyarországot. Ha az ellenzéki képviselők meggondolták magukat, csatlakozhatnak az összefogáshoz – zárta beszédét Orbán Viktor.

Ez vár a parlamentre ősszel

Hétfőn megkezdte őszi rendes ülésszakát az Országgyűlés. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az őszi törvényalkotási program szerint közel kéttucat témában várható törvénymódosítás. Napirenden lesz a közbeszerzési-, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) foglalkoztatottjainak jogállásáról-, vagy éppen a szőlészet és borászatról szóló törvény módosítása, de terítékre kerül az adminisztráció jelentette teher csökkentése is a közigazgatásban. Ugyancsak előveszi a kormány a koronavírus-járvány előtt általuk tematizált börtönzsúfoltsággal kapcsolatos törvényt.

A hétfői ülésen megemlékeztek a parlament a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Kósáné dr. Kovács Magdáról (MSZP), Keleti Györgyről (MSZP) és Dr. Somogyi Tamásról (MDF) is. Ezt követően Novák Katalin, aki Orbán Viktor javaslatára családokért felelős helyettes államtitkárból tárca nélküli miniszter lesz, tette le miniszteri esküjét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.