Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül Andrej Babis ügyét

Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül Andrej Babis ügyét

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor és Andrej Babis Budapesten, a Várkert Bazárban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor is reagált arra, hogy a bíróság felmentette a volt cseh kormányfőt egy korrupciós ügyben. Andrej Babist azzal gyanúsították, hogy jogosulatlanul vett fel egyik cége több mint 800 milliós uniós forrást.

– Örülök, hogy a tények még mindig számítanak! – ezt írta Orbán Viktor a Twitter oldalán, miután kiderült, hogy felmentette a bíróság Andrej Babist. Azt is hozzátette még a magyar miniszterelnök a korábbi cseh kollégájának címezve, hogy „küzdjön tovább”.

A prágai városi bíróság hétfőn mentette fel Andrej Babis volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. A politikust – mint az MTI kifejtette – azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette. Jan Sott, a testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babis egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette. A bíróság döntése nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van megfellebbezni.

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babis esélyes jelöltként indul. Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Milos Zeman jelenlegi államfő utódjáról.

Andrej Babis a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából. – Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt – jelentette ki jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke a testület döntésének kihirdetése után.