Orbán Viktor: Soha korábban nem látott méretű orvosi béremelés lesz

Orbán Viktor: Soha korábban nem látott méretű orvosi béremelés lesz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután szombat reggel – több hónapos előkészítő munka után – találkozott a kormány és a kamara delegációja.

A megbeszélés tárgya a koronavírusjárvány-helyzet volt. „Mindannyian látjuk, hogy a járvány felszálló ágban van, és amíg nincs vakcina, ott is marad” – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: az előző napi brüsszeli tárgyalások után azt mondhatja, hogy reálisan nem lehet számítani vakcinára a következő év közepénél hamarabb.

Ezért az elkövetkező hét-nyolc hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy „minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/749789729208576/

Közölte: az orvosi kamara világossá tette, és a kormány egyet is értett vele, hogy ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosok. „Összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bejelentette: a kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak továbbá arról, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből. „Az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat. Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült” – mondta a kormányfő.

„Vincent, ÖRÜLÜNK!!!!!!!” – ezt írta ki Kincses Gyula MOK-elnök a Facebook-oldalán Orbán Viktor bejelentése után.

A kormánylap Origó már arról írt szerdán, hogy a kormány hajlik az orvosi kamara javaslatainak elfogadására, és az orvosi béreket megduplázhatják. Kincses Gyula kamarai elnök a HírTV Magyarország élőben extra című műsorában azt mondta, olyan eredménnyel lennének elégedettek, ami alkalmas a hálapénz felszámolására, az orvosok itthontartására, a közellátás megerősödésére és a betegbiztonságot garantáló egészségügy működjön, ehhez kell a béremelés. „Az orvostársadalomnak nagyon régi, jogos igénye teljesül ezzel, ahol a pénzt az orvosok kapják, de a nyertes a magyar társadalom lesz, hiszen lesz itthon orvos, lesz kipihent orvos, aki nem három állás után esik be a negyedikbe. Ez egy rendkívül fontos lépés lesz a magyar egészségügy történetében és végre a nagy-nagy terhet a hálapénz is levethetjük magunkról” – fogalmazott.

„A Magyar Orvosi Kamara célja, hogy egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtésének első lépéseként, a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Emellett pedig – a tagok visszajelzései alapján – megkezdte egy vonzó pályaívet és minőségi időskort biztosító orvosi életpályamodell kidolgozását is" – ezt Orbán Viktor esszéjére reagálva írta a MOK múlt héten. „Az ápolónők most zajló hetvenszázalékos béremelése mellett áttöréserejű bérrendezés kellene az orvosoknak is" – fogalmazott cikkében a miniszterelnök.

„A Magyar Orvosi Kamara ez év januárban mértéktartó javaslatot tett a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. Ez elegendő lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent” – ezt áprilisban, az egyszeri, 500 ezer forintos kifizetés bejelentése után kiadott közleményében írta a kamara.

Januárban új orvosi bértáblát javasoltak a kormánynak: egy rezidens fizetése a pályára való belépéskor bruttó 687 837 forint lenne, az életpálya csúcsán bruttó 2 025 512 forintot vinne haza egy szakorvos. A javaslat tartalmazta azt is, hogy az új bértábla megvalósulása esetén hálapénz átadását és elfogadását is törvényesen büntetendővé tegyék.