Orbán Viktor: Szakemberek szerint május 3-ra futhat fel a járvány

Orbán Viktor: Szakemberek szerint május 3-ra futhat fel a járvány

Orbán Viktor miniszterelnök az ajkai Magyar Imre Kórházban 2020. április 19-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést, melyről a Facebook oldalán videó-beszámolót közölt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A koronavírusos betegek ellátására kijelölt ún. járványkórházban a miniszterelnök végigjárta az intézmény teljes betegútját, a belépő zsilipeléstől az intenzív részlegig. A kórházban „békeidőben” 6 intenzív ágy működik, de az elmúlt hetekben az intézmény vezetése sikeresen kiépítette a kapacitásokat akár 86 intenzív ellátást igénylő beteg egyidejű elhelyezésére, amit számára a veszélyhelyzeti tervben előírtak.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor felhívta a figyelmet: figyelmeztető jel, hogy az összes Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg egyhetede a Fővárosi Önkormányzat idősotthonából került elő. Emlékeztetett: szerte az országban 1100 idősotthon van, és arra is készülni kell, ha a betegség mindenhol felüti a fejét. A kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája – mondta a bejáráson a miniszterelnök, hozzátéve: ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos beteg számára. Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye – fogalmazott Orbán Viktor.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/625470641338034/

„Május 3-ra, mire a szakemberek azt mondták, hogy a csúcs felfut, addigra szerintem az 5000-es lélegeztetőgép-szám meglesz. Az már szerintem nagyjából biztonságos. És az fel fog menni 8000-re. Annál akármi történik, az háború idején is elég, akkora mennyiség” – fogalmazott a miniszterelnök a videóban.

Ismert, jelenleg 61 igazolt koronavírus-fertőzött van lélegeztetőgépen, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy Magyarország 15 ezer lélegeztetőgépet rendelt, hogy abból biztosan beérkezzen annyi, hogy meglegyen a 8000. A csütörtök reggeli adatok szerint 2097 szabad készülék volt itthon.

Az operatív törzs utasítása alapján 36 ezer kórházi ágyat kellett felszabadítani országszerte. Ezek egy része üresen állt, másokról viszont ott kezelt betegeket küldtek haza.