Orbán Viktor: Nálunk elképzelhetetlen, hogy az igazságszolgáltatást használjuk politikai ellenfelekkel szemben

Orbán Viktor: Nálunk elképzelhetetlen, hogy az igazságszolgáltatást használjuk politikai ellenfelekkel szemben

Tucker Carlson és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Twitterből lett X-en az amerikai republikánusokhoz közel álló Fox Newstól tavasszal hirtelen távozott Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúja szerda hajnalban. A trumpista médiaszemélyiséget augusztusban az MCC rendezvényére, az MCC Fesztre hívták meg, ekkor készítette a beszélgetést, melyet úgy vezetett fel, hogy az ukrajnai háborúról és Oroszországról, valamint Ukrajnáról viszonylag keveset tudnak Amerikában, de Orbán Viktor érti ezeket az országokat.

Orbán Viktort úgy mutatta be Carlson, mint aki „egész életében ismerte az oroszokat. Fiatal korában letartóztatták és börtönbe vetették az oroszok által támogatott rendőrök, amiért megpróbálta felszabadítani az országot.” 

Ez egy hazugság, lehetetlen – ez volt Orbán Viktor első válasza, még pedig arra a kérdésre, hogy Carlson szerint az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy Ukrajna nyerésre áll. Magyarázatul Orbán hozzátette, hogy az ukrán katonák naponta százával halnak meg, és előbb fognak elfogyni mint az oroszok, és a katonák száma fog számítani, amiben az oroszok sokkal erősebbek. „Tehát ez a stratégia, amit mi most támogatunk, egy rosszul összeállított stratégia” – mondta.

Szerinte a Nyugat félreérti Oroszországot, ahol mindig az a legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet egyben tartani ezt a hatalmas államot, a szabadság pedig csak másodlagos, ami nyugaton a legfőbb kérdés. Ez hozza létre azt a katonai gondolkodást, amivel ők mindig operálnak a biztonság, az ütközőzónák, a geopolitikai megközelítések terén. Ezért szerinte a jelenlegi módszerekkel sosem tudjuk őket legyőzni, nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket, nem fogják feladni, egyben fogják tartani az országot. „Minél több pénzt adunk, annál több pénzt fognak befektetni” – mondta. Szerinte a legveszélyesebb egy orosz interregnum lenne, amikor nincs erős vezető, „de ez a célunk” – mondta a Nyugatra értve.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a III. világháború az ajtónkon kopogtat. Abban a pillanatban, hogy az első nyugati katona kilép a harcmezőre Ukrajnában, ez megtörténik, és ezt Magyarországon mindenki tudja. Hozzátette, hogy hiába figyelmezteti az Egyesült Államokat erre, rendszerint azzal szembesül, hogy ők „nagyobbak, szóval még okosabbak is”.

„Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút” – üzente Orbán, amikor arról kérdezte Carlson, mit tenne a mostani amerikai adminisztráció helyében. „Meg kellene állapodunk az oroszokkal egy új biztonsági architektúráról, hogy szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának a NATO-n kívül” – fogalmazott. Azt is mondta, hogy „ha az Egyesült Államok békét akar, másnap reggel béke van”. Trumpról azt is mondta, hogy az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikáját vitte és ő egy igazi barát.

„Az ilyen hideg polgárháborús eszközök sose voltak részei a kultúránknak. Hogy az igazságszolgáltatás használjuk politikai ellenfelekkel szemben, ahogy az ma az Ön országában történik, Magyarországon elképzelhetetlen. Ezt a kommunisták csinálták. Sok nézeteltérés van közöttünk is, rivalizálunk, de ugyanahhoz a nemzethez tartozunk, egy célért harcolunk, egy jobb és közös jövőért. Ha ezt az utat követed, nincs esély a nemzet egyesítésére. És akkor nem lehet nagy célokat kitűzni. A verseny rendben van, de tisztességesnek kell lennie, jogilag megkérdőjelezhetetlennek, ellenkező esetben az ember feláldozza a hazáját a személyes jövője érdekében, ami nem elfogadható, legalábbis Magyarországon nem” – ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy „hamis vádak alapján” bíróság elé állítsanak valakit Magyarországon politikai alapon.