A miniszterelnök úgy döntött, nem lehet csak úgy bezárni a sportlétesítményeket

A miniszterelnök úgy döntött, nem lehet csak úgy bezárni a sportlétesítményeket

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Felcsúton, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián 2018. október 27-én. A NOB elnöke a Budapesten zajló birkózó-világbajnokság eseményeire érkezett Magyarországra (Fotó: MTI/Puskás Akadémia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Be kell jelenteniük a sportlétesítmények üzemetetőinek a területért felelős államtitkárságnak, ha felfüggesztik a létesítmény működését, amennyiben állami vagy önkormányzati tulajdon van bennük, vagy támogatást vettek igénybe a létesítmény felépítéséhez, vagy üzemeltetéséhez – derül ki az Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben csütörtök éjjel megjelent rendeletből. Egy másik határozat lehetővé teszik hogy bizonyos sportlétesítményeket 18 foknál melegebbre fűtsenek fel.

Az üzemeltető a sportlétesítmény üzemeltetésének tervezett felfüggesztését megelőző tíz munkanappal megelőzően – vagy ha az üzemeltetés felfüggesztéséről szóló döntés ennél később jutott az üzemeltető tudomására, legkésőbb a tudomásra jutást követő első munkanapon – a sportpolitikáért felelős miniszter részére köteles bejelenteni a felfüggesztésre vonatkozó döntést – erről döntött a kormány. Hogy kire vonatkozik a rendelet? Az összes állami vagy önkormányzati tulajdonú, érdekeltségű üzemeltetőre, vagy aki állami vagy önkormányzati forrást vett igénybe az építkezéshez vagy a fenntartáshoz, továbbá a sportlétesítmény-üzemeltetést mint közfeladatot ellátó közérdekű alapítványra, sportakadémiákra és kiemelt régiós alközpontokra, oktatási intézményekre.

A bekezdés szerinti bejelentéssel egyidejűleg meg kell jelölni
• a sportlétesítmény üzemeltetése felfüggesztésének okát, tervezett kezdetét, tervezett időtartamát,
• az üzemeltetés felfüggesztésével hátrányosan érintett sportszervezetek körét,
• a létesítmény látogatói létszámának az megelőző két naptári hónapra vetített átlagát,
• a létesítmény üzemeltetésének az előző két naptári hónapra, valamint az előző naptári évnek a bezárás időtartamára eső naptári hónapra vonatkozó költségét,
• a létesítménynek a felfüggesztés szerint tervezett időtartama alatt – a felfüggesztés elmaradása esetén – felmerülő azon költségei mértékét, amelynek biztosítására az üzemeltető a rendelkezésére álló erőforrások terhére nem képes,
• a létesítmény harminc km-es körzetében található, a Sportlétesítményhez hasonló jellegű használatra alkalmas létesítmény nevét és címét.

A rendelet azt is rögzíti, hogy amennyiben az üzemeltető nem tesz bejelentést, azt a létesítményt használó egyesület is megteheti.

Emellett egy másik rendeletben azt is előírta Orbán Viktor, hogy a hőmérséklet-korlátozás nem érvényes olyan sportlétesítményre, amely a) esetében az adott sportágra vonatkozó, jelen rendelet hatálybalépését megelőzően hatályba lépett országos vagy nemzetközi szakszövetségi előírások alapján az edzés és verseny körülményeire való tekintettel 18 Celsius-foknál magasabb léghőmérséklet biztosítása szükséges, vagy b) nem üzleti célú közösségi, szabadidős vagy kereskedelmi célú szálláshely-szolgáltatást is biztosít.