Orbán visszahívta egyik miniszterelnöki biztosát

Orbán visszahívta egyik miniszterelnöki biztosát

Galambos Dénes, Dunaújváros volt fideszes parlamenti képviselője beszédet mondott a Dunaferr helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. február 20-án (Fotó: MTI /Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta Galambos Dénes volt fideszes parlamenti képviselő miniszterelnöki biztosi kinevezését 2020. december 31-ei hatállyal Orbán Viktor – derül ki a szerda esti Hivatalos Értesítőből. Galambost a miniszterelnök még 2018-ban nevezte ki Dunaújváros és térsége
ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosává.

Le kell szögezni: ugyan indoklás nem szerepel Galambos elküldése kapcsán, így nem tudhatjuk az indokát, de tény, hogy egyik feladata a térségben működő iparvállalatok működésével, fejlesztésével összefüggésben a szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetések lebonyolítása volt. A térségben működő egyik iparvállalat kapcsán pedig egészen biztosan forrnak az indulatok: a Dunaferr akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor az orosz tulajdonosi hátterű cégnek két egymást követő hónapban sem sikerült időben kifizetnie munkavállalói bérét. A cég decemberben sem tudta időben teljesíteni a bérfizetést: 200 ezer forintot fizetett ki időben a havi bérekből, a fennmaradó részt ismét a hónap második felére, a két ünnep közti időszakra ígérte.

Eközben az Emmi egyik helyettes államtitkára, Szigeti Szabolcs is lemondott. Szigeti az egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár volt. Azt, hogy a helyettes államtitkár távozhat, már szeptemberben is felvetette a MedicalOnline. Ekkor azt írták, a mérnök-közgazdász Szigetit, aki korábban a WHO-nál és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, majd az első Orbán-kormány alatt az Egészségügyi Minisztériumban tevékenykedett, 2019 májusában nevezték ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár helyettesének. Nemrég más változás is volt az Emminél: októberben Kásler Miklós tárcavezető javaslatára Orbán Viktor felmentette Csányi Endre Pétert, aki addig egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár volt, erről itt írtunk.

Ugyanakkor kinevezés is történt: a miniszterelnök kabinetfőnökének, Rogán Antalnaknak a javaslatára
German Nórát – 2021. január 1-jei hatállyal – a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkárává nevezi ki Orbán Viktor.