Országos átlagban emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Országos átlagban emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos átlagban emelkedő tendenciát mutat a szennyvízminták koronavírus eredménye – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden. Mint írták, a vizsgált városok közül erősen emelkedő tendencia jellemzi Budapest és Szeged szennyvízmintáit, de enyhe emelkedés több város esetében is megfigyelhető.

A mért koncentrációk Budapest és Szeged mintáiban így már a négyfokozatú skálán a mérsékelt kategóriába, a többi vizsgált település esetében az alacsony kategóriába esnek.

A szennyvizet folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4-10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését. A mostani adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma a közeljövőben ismét emelkedni fog, ezért az NNK tanácsa, hogy még inkább figyeljünk egymásra.

A kedd reggeli legfrissebb adatok szerint egyébként az elmúlt 24 órában 82 új fertőzöttet igazoltak és két beteg hunyt el.

 

Címkék: szennyvíz