Orvosi kamara: Le kellene állítani a tervezett műtéteket a járványkórházakban

Orvosi kamara: Le kellene állítani a tervezett műtéteket a járványkórházakban

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének, amelyben azt kéri, hogy az elektív (tervezett) ellátásokat függesszék fel a járványkórházakban – vette észre a hvg.hu.

Kincses a szeptember 25-i keltezésű levelét azzal indítja, hogy a növekvő koronavírusos esetszámok a megváltozott járványkezelési stratégiának is köszönhetően fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre. „Ennek következménye az elsővonalas védekezésben már észlelhető létszámhiány, és az ezt kezelni hivatott átvezénylések megindulása. Kollégáinktól folyamatosan kapunk jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról” – olvasható a levélben.

A MOK vezetője szerint a probléma enyhítése érdekében a minisztériumnak a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézményekben fel kellene függesztenie a halasztható ellátások nyújtását, mert az elektív ellátás:
• intenzív – és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti az eredményes védekezést,
• fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára,
• újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez,
• mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Mint hozzáteszi, nem az összes elektív ellátás leállítását kérik, csupán a járványkórházakban, vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyén látják szükségesnek a halasztható ellátások felfüggesztését.

Nemcsak a MOK aggódik: hétfő reggel a Klubrádió műsorában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is bírálta azt az általa tűzoltásnak nevezett módszert, ahogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt néhány nagy intézménybe orvosokat, ápolókat vezényelnek át.

Szerinte az „eszement vándoroltatás”, a kapkodás emberéletekbe kerül. Menthető betegek fognak meghalni mindkét oldalon, a covidos és az egyéb betegségben szenvedők között is.

Kunetz Zsombor azt állítja, a járvány elleni védekezés irányítása nincs, nem is volt soha az Orbán-kormány kezében, és most inkább átgondolt lépésekre lenne szükség. – Magyarországon az egészségügyi ellátás nincs messze az összeomlástól. Előbb-utóbb segítséget kell kérni, és ezt nem lehet máshonnan, mint az Európai Uniótól – tette hozzá.