Ősszel sem lesznek diákok a zánkai Erzsébet-táborból elüldözött Egry József-középiskolában

Ősszel sem lesznek diákok a zánkai Erzsébet-táborból elüldözött Egry József-középiskolában

A zánkai iskola modern, szépen karbantartott épülete (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizonyosan nem lesznek jövőre sem diákok a zánkai Erzsébet-tábor területéről kipaterolt Egry József-középiskolában. A régi tanulók máshová járnak, újak pedig nem lesznek, nem hirdettek ugyanis felvételt a vendéglátóipari iskolába a következő, 2020/2021-es tanévre – derül ki Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának válaszából, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére adott.

A középiskola sorsával számos cikkben foglalkoztunk lapunkban, az intézmény minden jel szerint útban volt. Az iskola ugyanis a zánkai Erzsébet-tábor területén működött. Az üdülőt – a fonyódligeti táborral együtt – a kormány ingyen odaadta a Fidesz-közeli, hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, az üdülő felújítására is milliárdokat is adott.

A Fidesz-közeli alapítvány hermetikusan elzárta a külvilágtól az iskolát. Amikor tavaly nyáron megpróbáltunk eljutni az oktatási intézményhez, esélyünk sem volt. A területet ugyanis vaskerítések és sorompók árnyékában a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kedvenc biztonsági cége, a Valton őrizte. A bekerítés és a közel száz kamera felszerelése azután kezdődött, hogy a hatalom mind nagyobb erővel tenyerelt az üdülőre, amelynek területe az erdők elcsatolásával időközben zsugorodott is.

Noha egy ideje akkor már keringtek hírek az iskola bezárásáról, tavaly márciusban mégis derült égből villámcsapásként hatott az erről szóló bejelentés. Ekkor már javában zajlott a beiskolázás az új tanévre. A hirtelen döntést támasztják alá a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak zárt körben elhangzott szavai is. Információink szerint Pölöskeiné ugyanis a végítélet közlésekor úgy fogalmazott az iskola képviselői előtt, hogy „Zánka elesett”.

A NER csengetett ki a zánkai Egry József-középiskolából - végleg | Magyar Hang

A döntés ugyanakkor több okból is magyarázatra szorulna. A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által 1996-ban alapított iskolát ugyanis az elmúlt évtizedben a pincétől a tetőig teljesen felújították. Magyarország egyik legkorszerűbb középiskolája volt. Ráadásul egyedülálló környezetben állt: a középiskola a 210 hektáros zánkai üdülő területén, a Balaton tőszomszédságában, erdővel körülölelve működött; volt kollégium, gyakorlati hely, sportcsarnok, színházterem, mindez páratlan természeti környezetben. Tavaly még a 130 diák 80 százaléka kollégistaként élt itt családias légkörben.

Külön figyelemreméltó volt az iskola bezárásában a Pápai Szakképzési Centrum (PSZC) magatartása. A bezárásról szóló hír és a szülők tiltakozása után hetekig hallgattak, majd egy rövid közleményben azt írták, hogy az iskola „működése a jelenlegi helyén, a területén folyó beruházás előrehaladása miatt 2019 nyarától nem biztosítható”. Érdekesség, hogy ezt a közleményt azóta törölte honlapjáról a centrum.

Mint arra felhívtuk a figyelmet, a PSZC-nek ez a kommunikációja azonban ellentmondásban áll(t) a tábor területén zajló 17 milliárd forint értékű felújítás műszaki leiratával (a felújítás időközben tovább drágult). Ez éppen hogy számolt az iskola jelenlétével. Sőt, kifejezetten felhívja a figyelmet erre a „különleges körülményre”. Az iratban ugyanis az áll, hogy a kivitelezés ideje alatt a tábor területén „az iskola működni fog, így az élet és vagyonvédelemre ennek kapcsán is különös figyelmet kell fordítani”. Vagyis az Erzsébet-alapítvány úgy írta ki a közbeszerzést, hogy a felújítást az iskola folyamatos működése mellett kell elvégezni. Arról, hogy mi az alapítvány terve az iskola felújított épületeivel és hogy miért volt útban nekik, korábban megkérdeztük Hornyák Tibort, az alapítvány kuratóriumi elnökét, de akkor sem válaszolt kérdéseinkre, és tájékoztatást sem adott erről a nyilvánosságnak.

Zánka: nem várt problémák, növekvő költségek | Magyar Hang

Nem elég, hogy az előzetesen becsült 10,6 milliárd helyett 16,8 milliárd forintért újítják fel a zánkai Erzsébet-tábort, a közelmúltban újabb pénzeket kellett átcsoportosítani a renoválásra - értesült lapunk. Közel 45 millió forinttal drágult a beruházás, pedig még fél éve sincs, hogy aláírták a kivitelezésről szóló szerződést a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó családjának tulajdonában álló Fejér-B.Á.L.

Az Egry József-középiskola utolsó, tavalyi ballagásán az egyik búcsúzó diák üzent is az alapítványnak: „Annyit azért még megsúgnék: csak azoknak ennyire jó ez a hely, akiknek valaha valamit jelentett az Egry. Másnak csak egy épület, földterület. Rideg befektetés. Pénz, pénz, pénz…”

A Pápai Szakképzési Centrum ugyan ajánlott iskolát a tanulóknak a Zánkától 70 kilométerre fekvő Zircen, de a diákok beintettek a centrumnak: a jóval közelebbi, egyházi fenntartású, ajkai Széchenyi István Baptista Középiskolát választották, és a tanárok egy része is követte őket.