Összpárti tárgyalást kér a Jobbik Orbántól az orosz agresszió ügyében

Összpárti tárgyalást kér a Jobbik Orbántól az orosz agresszió ügyében

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője beszédet mond a Jobbik évadnyitó rendezvényén Budapesten, az Off Kultúrszövőgyárban 2023. február 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló, most az Országgyűlés elé kerülő határozati javaslat eddig csupán két képviselőcsoport, a Fidesz és a KDNP álláspontját tükrözi. A Jobbik-Konzervatívok elnöke ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy „mielőtt az Országgyűlés az orosz-ukrán háborúról határozatot fogad el, annak megírásába valamennyi országgyűlési pártot, sőt a magyarországi és határon túli civil szervezeteket és magyar pártokat is vonja be, hogy egy olyan dokumentum születhessen, amely valóban a magyar nemzet minden tagjára nézve reprezentatív, és az emberek valós véleményét és vágyát tükrözi”. 

Gyöngyösi Márton nyílt levelében úgy fogalmaz, „mára az is világossá vált, hogy nem pusztán két szomszédos nép küzdelméről van szó: Moszkva nem csak az ukrán állam létezéshez való jogát kérdőjelezte meg fegyvereivel, de azt a nemzetközi rendszert is, amely kontinensünkön a békét mindezidáig biztosította. Magyarország helye ebben a kérdésben egyértelműen az Európai Unió és a NATO mellett, a demokratikus és szabad világban van. Most, amikor Európára egy új vasfüggöny látszik leereszkedni, mindent meg kell tennünk, nehogy ismét a rossz oldalon találjuk magunkat.”

Mint folytatja, „a mostani helyzetben (...) minden felelős politikusnak és felelős politikai erőnek a pártérdekeken való felülemelkedésre kell törekednie, és kizárólag egy dolgot szabad szem előtt tartania: a magyar nemzeti érdeket. (...) Dacára a köztünk lévő számos véleménykülönbségnek, felelős hazafiként úgy érzem, hogy ebben nekem is, a Magyar Országgyűlés egyik pártjának elnökeként, kötelességem az Ön segítségére lenni, mert ez mindannyiunk - szeretett hazánk és magyar nemzetünk - közös érdeke. Ezért ezúton is felajánlom személyes támogatásomat a tárgyalások megszervezésében, illetve a szöveg megalkotásában, amely együttműködés pontos egyeztetésére egy személyes találkozót tartanék a legmegfelelőbbnek.”

Nem sokkal korábban az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló határozati javaslathoz csatolt módosítást az MSZP. Kedden, napirend előtt Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő, pártigazgató beszélt arról, milyen fontos konszenzusra jutni a békedokumentum ügyében – írja a Hírklikk. Kiemelte, a „patrióta szociáldemokrata” szocialista párt támogatná a Fidesz javaslatát akkor, ha az valóban a békéről szólna, nem csak arról, hogy a választóknak bizonygassák a pártok békepártiságukat. A kormánypárt által benyújtott javaslatnak vannak támogatható pontjai, például a Kárpátaljára vonatkozó részek, amelyek a humanitárius segítségről szólnak, tette hozzá a képviselő.

A Fidesz azonban csapdahelyzetet teremtett, hiszen a békehatározatba belecsempésztek olyan pártpolitikai kérdéseket, mint az infláció kérdése, amelynek nem kizárólagos oka a háború, hanem többek között az élelmiszerekre kivetett brutális adók is jelentősen hozzájárulnak az árak emelkedéséhez. Továbbá a nemzeti konzultáció eredményét is az egész magyar népre akarja vetíteni a kormány, miközben csupán 1,4 millióan töltötték azt ki. Az MSZP ezért terjesztette az országgyűlés elé az ENSZ által elfogadott békedokumentumot, hiszen az tartalmazza valójában a béke megfogalmazását. Legnagyobb probléma a kormány békehatározatával az, fogalmazott Molnár Zsolt, hogy arra próbálja kényszeríteni az ellenzéki pártokat is: legitimálják a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikáját. Amennyiben pedig nem szavazza meg az ellenzék a békedokumentumot, a kormány arról fog ismét beszélni, hogy az ellenzék háborúpárti.