Öt éve nem vándorolt ki annyi magyar, mint tavaly

Öt éve nem vándorolt ki annyi magyar, mint tavaly

Kivándorlás. Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ennél magasabb számot utoljára 2017-ben láttunk – derül ki a KSH előzetes adataiból, melyet a Portfolio ismertetett.

Az adatok arra utalnak, hogy megfordult a 2021-es pozitív trend, amikor többen tértek haza, mint amennyien elmentek Magyarországról. Az utóbbi években fokozatosan javult a hazatérők és a friss kivándorlók egyenlege, 2021-ben hosszú idő után fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien a kivándorlás mellett döntöttek. Tavaly viszont a 21 900 hazatérőre esett 26 500 kivándorló, vagyis visszafordult a folyamat.

A magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt. Ez pedig úgy fordulhatott elő, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött az országba. Ennél magasabb számot 2015 óta nem láttunk ebben a mutatóban.

A legnagyobb magyar lakosság egyértelműen Németországban élt, ahol 190 ezer körül alakul már évek óta a számuk. Ausztriában a 100 ezret közelítette 2021-ben a magyar állampolgárok száma, illetve Hollandiában volt még 10 ezer felett. Nagy-Britanniában körülbelül annyi magyar élhet, mint Németországban.

A Portfolio ugyanakkor megjegyzi, hogy a nemzetközi migráció elég nehezen mérhető, ezért az ezzel kapcsolatos statisztikák sem biztos, hogy teljesen megbízhatóak. Az Európai Unión belüli vándorlást egyrészt majdnem lehetetlen mérni, emellett a KSH például csak azt sorolja a kivándorlók közé, akik ténylegesen vagy terveik szerint legalább 12 hónapra elhagyják az országot.

Címkék: kivándorlás, Eurostat