Ötezer egészségügyi dolgozó készül elhagyni a pályát?

Ötezer egészségügyi dolgozó készül elhagyni a pályát?

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint ötezer rendszerelhagyási nyilatkozatot kapott a Magyar Orvosok Szakszervezete, vagyis ennyi egészségügyi szakdolgozó mérlegelheti a pálya elhagyását – derült ki az RTL Klub Híradójából.

Az Országgyűlés októberben fogadta el az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, amely tartalmazza az orvosi bérek emelését, de több rendelkezése miatt számos kritika érte. Ilyen az, hogy a dolgozók átvezényelhetők lennének, a másodállást pedig engedélyeztetni kellene. Ezek kapcsán a kormány mindig annyit mond, hogy a részletszabályokat külön rendeletben fogják megalkotni.

Tóth Judit, a MOSZ alelnöke úgy fogalmazott, hogy nincsenek tartalékok a rendszerben, minden egyes szakember hiányozna. Ha tömeges felmondások lesznek, akkor gyakorlatilag össze fog omlani az egészségügyi ellátás. Tóth Judit elmondása szerint az egészségügyi dolgozók a feladatukat szeretnék végezni, a koronavírussal szembeni küzdelemre szeretnének koncentrálni, nem pedig munkajogászokkal akarnak egyeztetni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatornával azt közölte, nem tartanak attól, hogy a törvény miatt tömegesen elhagynák a pályát az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, illetve még tárgyalnak a részletekről.