Ötödével nőtt a bolti lopások száma az első tíz hónapban

Ötödével nőtt a bolti lopások száma az első tíz hónapban

Fotó: Unsplash/Alexandru Tugui

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon is egyre magasabb az infláció, és ezzel együtt megnőtt a bolti lopások száma is, számolt be a Hvg.hu.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a lap megkeresésére közölte, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, ami 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

A tolvajok emellett az ötvenezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el.

Ételt 27 százalékkal többen, 994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.

Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, összesen 908 esetben, míg dohányboltokból több mint 45 százalékkal többen (89-szer) loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Az ORFK adatai alapján elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével.

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

A lap kérdéseire válaszolt néhány áruházlánc is, így kiderült, hogy a Spar megfigyelése szerint egyre kevésbé lehet beszélni egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos megrendelésre, és a tolvajok már gyakran továbbértékesítési céllal lopnak az üzletekből. 

A Tescónál augusztus óta körülbelül duplájára nőtt mind az elkövetések száma, mind az ellopott élelmiszerek értéke – közölte a lappal a cég sajtóosztálya. 

Ezzel szemben a Lidlnél azt tapasztalták, hogy érdemben nem mutatható ki összefüggés a bolti lopások és a jelenlegi gazdasági helyzet alakulása között