Otthon Centrum: jelentősen nőttek a házárak a fővárosi agglomerációban

Otthon Centrum: jelentősen nőttek a házárak a fővárosi agglomerációban

Családi ház, több generációnak (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest agglomerációjának minden járásában erőteljesen nőttek a lakóingatlan-árak az első fél évben, a legtöbb településen 30-40 százalékos az áremelkedés a tavalyi átlagárhoz képest – írja az MTI az Otthon Centrum elemzését ismertetve.

Az elemzés szerint az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet, így a használt házak átlagos négyzetméterára az idei első fél évben a 96 agglomerációs településen 539 ezer forintra nőtt, ami 28 százalékkal magasabb, mint a tavalyi átlag.

A használt házak négyzetméterára a Budakeszi járásban Budakeszin és Budaörsön volt a legmagasabb, átlagosan 662 ezer forint. Nem sokkal maradt el Szentendre és térsége 656 ezer forinttal, valamint Pilisvörösvár és Solymár 630 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagértékkel.

A használt lakások iránt mérsékeltebb kereslet mutatkozott az agglomerációban, de a lakások ára jellemzően itt is kétszámjegyű növekedést mutatott: az átlagosan 705 ezer forintos négyzetméterár 20 százalékkal magasabb a 2021. évi értéknél.

Általában a Budapesthez közelebbi településeken magasabbak az árak: a főváros északi és nyugati települései számítanak a legdrágábbaknak, míg a délkeleti szektor városai a legkedvezőbb árfekvésűek.