Palkovics László miniszter lemondásáról jelentek meg hírek

Palkovics László miniszter lemondásáról jelentek meg hírek

Palkovics László technológiai és ipari miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László lemondásáról jelentek meg sajtóhírek szerdán kora délután több egymástól független hírportálon is. Az állítólagos döntés okának hátterében az információk szerint energetikai kérdések állnak. A miniszterelnök sajtófőnöke nem cáfolta az információt, a Miniszterelnökség pedig azt közölte lapunkkal: „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

Lemondott posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – a hírt elsőként konkrét forrás megjelölése nélkül a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) írta ki a Facebook oldalára. Azt is hozzátették, hogy a lemondását a miniszterelnök elfogadta és már az utódja is megvan.

Nem sokkal később a Telex is beszámolt a hírről, több, egymástól független forrásra hivatkozva. Információik szerint a minisztériumban már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. A távozás hátterében – úgy tudják –, energiapolitikai véleménykülönbségek állnak. A portál megkereste az ügyben Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, aki érdemben nem válaszolt, de nem is cáfolta értesülésüket: „A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak.”

A 24.hu kormányzati forrásai szerint a lemondás mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy külön energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez viszont azt jelentette, hogy Palkovics László tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. Információk szerint a miniszter ezt nem fogadta el és a tárca vezetői előtt azt mondta: „Nem erre szerződtem.”.

Új nevek is röpködnek

Az Index információi szerint az új energetikai tárcát Lantos Csaba vezetheti. Az 1962-es születésű közgazdász 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Hvg.hu értesülései szerint Dorkota Lajos neve is felvetődött, mint az új tárca minisztere. Dorkota, aki korábban fideszes országgyűlési képviselő is volt, 2013 és 2020 között a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt vezette. A portálnak azt mondta, hogy ő is hallotta a nevét, de őt magát senki sem kereste.

A Magyar Hang már kereste az ügyben a Technológiai és Ipari Minisztériumot, csakúgy mint a Miniszterelnökséget. Utóbbi helyről annyit közöltek, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

A kormányhoz közeli médiumokban – ahol sokszor elsőként megjelennek a hatalmat érintő értesülések – sokáig nem volt szó a témáról, majd a Hír TV honlapja hozta a hírt, az Indexre hivatkozva.

Tudományos és céges karrier Palkovics mögött

A zalaegerszegi születésű Palkovics László 1984-ben kezdte egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki Karán, ahol 1989-ben szerzett mérnök diplomát – olvasható Palkovicsnak a minisztérium honlapján egyelőre elérhető önéletrajzában. Tanársegédként dolgozott a BME Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszékén, később a tanszéket is vezette 2002-ig. 2009-ben a Kecskeméti Főiskola stratégia rektorhelyettesévé választották, ahol feladatai közé tartozott a járműmérnök-képzés akkreditációjának megszervezése, az új Járműtechnológiai Tanszék felépítése. Később visszakerült a BME-re, ahol a Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetője lett.

A vállalati szektorban 1995-től dolgozott: a Knorr-Bremse magyarországi leányvállalatának fejlesztési igazgatója lett. 2001 és 2003 között a cég európai elektronikai fejlesztés igazgatója volt Németországban, majd 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgatóvá nevezték ki.

Politikai pályája 2014-ben indult: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsoktatásért, majd 2016-tól az Oktatásért Felelős államtitkári pozícióját töltötte be.

Az angolul, németül, oroszul és olasz nyelven beszélő Palkovics 2018 májusától az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere volt. A 2022-ben felállt új kormányban a Technológiai és Ipari Minisztérium tárcavezetőjeként folytatta. Különböző megbízásokkal éveken át felelt többek között a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáért és a debreceni autóipari központért kormánybiztosként.

Palkovics, a politikai végrehajtó

Palkovics László egy sor politikai ügyet vezényelt le a CEU kiebrudalásától, az MTA kutatóhálózatának kiszervezéséig. Ezek csupa olyan ügyek, amelyek miatt törvénymódosításra volt szükség. A kormány képviselői pedig rendre a sürgősséggel fogadtatták el a módosításokat az országgyűléssel, amelyben kétharmados többsége volt, illetve van a kormánypártoknak.

A Közép-európai Egyetem (CEU) körüli ügy a kormány sürgősségi eljárással elfogadott felsőoktatási törvénymódosítása miatt élesedett 2017-ben, egy évvel az akkori kormányzati ciklus vége előtt. A kormány részéről a nyilvánosság előtt Palkovics László vitte az ügyet, aki addigra már belemelegedett a politikai munkába. Az elfogadott módosítás kimondta: külföldi egyetem akkor végezhet oktatási tevékenységet az országban, ha a működéséről kormányközi megállapodás született, és a székhelye szerinti országban is nyújt felsőoktatási képzést. Mivel a CEU-t érintették a leghátrányosabban az új megkötések, a törvénymódosítás lex-CEU-ügyként híresült el. A törvénymódosítás következtében a CEU képzései egy részét Bécsbe helyezte át.

Palkovics László és a tárcája vezényelte le a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek leválasztását is az akadémiáról. Miután az akadémia nem idomult a kormányzati elvárások szerint, a miniszter tárcája törvénymódosítást készített, amellyel a kutatóintézetek az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz, ezáltal a kormány befolyása alá kerültek.

Palkovics László – mint felsőoktatásért is felelős miniszter – határozottan támogatta az állami egyetemek fenntartóváltását is. Noha több érintett egyetemen és az egyetemvárosban is tiltakozás kísérte a fenntartóváltást, a szenátusok többsége olajozottan szavazta meg az intézmények alapítványi fenntartásba történő átadását. Az országgyűlés által 2021 tavaszán megszavazott törvényjavaslatot is Palkovics nyújtotta be, így a következő tanévtől a hallgatók 70 százaléka már az új modellben működő egyetemen folytathatta tanulmányait.

Palkovics László feltűnt a KATA-adó (Kisadózó vállalkozások tételes adója) ügyben is. Míg ugyanis júliusban zajlott a KATA-törvény átalakítása miatti tüntetés, az egyik futár összefutott az éppen vacsorázó Palkoviccsal. Később a szóban forgó futár külön találkozón is részt vett a miniszterrel, meggyőzni azonban semmiről sem sikerült. A parlament által már addigra megszavazott törvénymódosítást nem vonták vissza, emiatt sokan kényszerültek más adózási formára áttérni.

Címkék: Palkovics László