Palkovics László szerint megépítik a Diákvárost is

Palkovics László szerint megépítik a Diákvárost is

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Semmelweis Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepélyes megnyitóján Budapesten, a Művészetek Palotájában 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A két projekt elfér egymás mellett úgy, hogy a Diákváros 8 ezres férőhelye nem sérül” – jelentette ki a Fudan Egyetemről az innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

A kínaiak részéről semmiféle tiltakozás nem érkezett a projekt körül kialakult belpolitikai harccal kapcsolatban. – A kínai fél abból indul ki, hogy a magyar kormány elköteleződése komoly, a belpolitikai kérdések pedig szerintem nem izgatják – tette hozzá. 

Szerinte Karácsony Gergely az ügyben kiírt népszavazási kezdeményezésével csak a figyelmet akarja elterelni a fővárosi dugókról és a közlekedési káoszról. –Ebben a kérdésben lesz népszavazás, amit akkor érdemes tartani, ha már van miről dönteni, tehát a hatástanulmányok és tervek elkészítése után – jegyezte meg.  

Arról, hogyan fér meg egymás mellett a Fudan Egyetem és a Diákváros azt mondta, „a kedvenc elemem egyébként ebben az ügyben a folytonos hivatkozás a Diákváros terveire. Bocsánat, a Diákvárosnak nincsenek tervei, mindössze egy koncepciótanulmány részéről lehet beszélni. De ebben semmi konkrétum nincs a kapacitáson túl, még négyzetméterek sincsenek meghatározva, csupán a terület hasznosíthatóságát vizsgálták meg. A legfontosabb azonban, hogy a kormánynak szándéka van a Diákváros megvalósítására, már a budapesti olimpia kezdeményezése óta. Hamarosan megkezdődik a tervezése a Fudan Egyetemével együtt” – jelentette ki. 

Palkovics László szerint azért módosítottak a koncepción és cserélt helyet egymással a Fudan és a Diákváros, mert a IX. kerület és a fővárosi önkormányzat közölte, hogy nem adják el a Csepel-Szigetcsúcson lévő, egyébként nem számottevő méretű telkeiket a Fudan Egyetem megépítéséhez. „Ezért azt mondtuk, hogy akkor a Diákváros kapjon helyet az északi részen, és ha valóban fontos a számukra a fejlesztés, adják ehhez a területeiket. Ha így sem állnak kötélnek, akkor csak a levegőbe beszéltek és ezt rendezzék el a budapesti egyetemistákkal” – jelentette ki.