Párbeszéd: csak az orosz kivonulás hozhatja el a békét Ukrajnában

Párbeszéd: csak az orosz kivonulás hozhatja el a békét Ukrajnában

Ukrajnai háború - ukrán zászló egy harkivi iskola romjain (Fotó: Marienko Andrii / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd Magyarországért határozati javaslatot kíván benyújtani az Országgyűlésben, amely szerint csak úgy teremthető béke, ha az orosz fegyveres erők kivonulnak Ukrajnából – jelentette be a párt parlamenti frakcióvezetője vasárnap online sajtótájékoztatón. Szabó Tímea emlékeztetett arra, hogy a kormány is benyújtott egy határozati javaslatot az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójára, ám az olyan alapvető tényeket nem tartalmaz, mint hogy a háború kirobbantása Putyin orosz elnök felelőssége, illetve, hogy az orosz hadsereg emberiség elleni háborús bűnöket követett el.

– Az sem szerepel benne, hogy a béke úgy érhető el, ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából – tette hozzá az ellenzéki politikus. Ezzel szemben – folytatta Szabó Tímea – a Párbeszéd javaslata egyértelműen kimondja, hogy a háborúért Putyint és Oroszországot terheli a felelősség, és felszólítják Oroszországot az azonnali kivonulásra.

Ugyanakkor, felkérik a nemzetközi szervezeteket, hogy nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre a háborús bűnök elkövetőit. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a javaslatban az is szerepel, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen hozott szankciók helyesek, és azt kérik a kormánytól, hogy csakúgy mint eddig, a jövőben is támogassa a szankciós csomagokat.

Azt is leszögezik, hogy a rekordmagas 26 százalékos magyarországi inflációért nem a szankciók a felelősek, hiszen az EU átlagos inflációja 10,5 százalék. A továbbiakban hangsúlyozzák: Magyarországnak az az érdeke, hogy leváljon az orosz gázról, illetve arra kérik a kormányt, hogy tegyen meg mindent az Ukrajnából érkező menekültek, illetve az őket segítő civil szervezetek támogatásáért.

Az is szerepel az MTI által is idézett párbeszédes javaslatban, hogy Magyarország az EU és a NATO elkötelezett tagjakét segítse a nemzetközi szervezetek béketeremtő törekvéseit, illetve felszólítják a közmédiát és a „kormányzati propagandasajtót”, hogy fejezzék be az oroszpárti dezinformációs kampányt.