Párbeszéd: kisebb lesz a kár az erdőkben, de az utasítás nem írja felül a rendeletet

Párbeszéd: kisebb lesz a kár az erdőkben, de az utasítás nem írja felül a rendeletet

Mikrotarvágás a Pilisben (Fotó: pilisikisérlet.okologia.mta.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszakozott a kormány: a civilek és ellenzéki pártok tiltakozása ráébresztette a kormányt, hogy milyen hatalmas a közfelháborodás a nemrég megjelent erdőgyilkos kormányrendelet miatt – írja a Párbeszéd lapunknak eljuttatott közleményében, miután Nagy István agrárminiszter kedden miniszteri utasítást adott ki arról, hogy az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok csak jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke ezt úgy kommentálta, hogy az erősödő tiltakozások hatására az Orbán-kabinet nyilvánvalóan „megijedt”, ezért változtat a kormányzati megmondóemberek szerint „semmilyen természetvédelmi kárt nem okozó” rendeleten.  

Az ellenzéki politikus azonban arra hívja fel a figyelmet: igaz ugyan, hogy a valós kockázatforrások egy részét most kivették a rendeletszövegből, azaz a tarvágást, illetve az újraültetést engedélyező rendelkezéseket jövő márciustól nem szabad alkalmazni az állami erdőgazdaságokban, védett, illetve a Natura 2000 besorolású erdőben tiltott marad a tarvágás, a megnövekedett tűzifaigényt pedig elsősorban akácerdőkből kell fedezni. Mindez egybecseng azzal, amit a rendelet kritikusai javasoltak. Ám ez a „puhítás” csupán miniszteri utasítás, amely nem írja felül a kormányrendeletet, vagyis az alapkoncepció továbbra is súlyosan kártékony, ezért a Párbeszéd a teljes rendelet hatályon kívül helyezését követeli, és él az uniós jogorvoslat lehetőségével.. 

Szabó Rebeka szerint továbbra is lehetséges lesz letermelni az állami erdőket az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, amit megmagyarázhatatlannak tart, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható. Ráadásul a szövegben továbbra is benne maradtak jogsértő passzusok. 

A WWF Magyarország is elküldte lapunknak állásfoglalását, eszerint előrelépést jelent a miniszter utasítás, de továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és a Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Nem vonatkozik ugyanis az utasítás például a magánerdő-gazdálkodókra, akik védett természeti területen továbbra is folytathatnak tarvágást. A miniszteri utasítás egyebekben is trükkösen fogalmaz: azt írják, hogy az „elsődlegesen” természetvédelmi övezetbe tartozó erdőknél korlátozzák a tarvágást. Ez viszont a Natura 2000-es védettségű területek felét jelenti a szervezet szerint.

A kormány fakivágást megkönnyítő rendelete egyébként óriási felháborodást váltott ki, múlt pénteken az LMP szervezésében tartottak tüntetést miatta, szerdán pedig civil szervezésben lesz demonstráció. Utóbbira a világhírű etológus, Jane Goodall is üzent, a rendeletet elítélve.