Pártszimpátia alapján értékelik a rezsicsökkentést az emberek

Pártszimpátia alapján értékelik a rezsicsökkentést az emberek

Vezetéktartó oszlop, amelyen távvezetékeket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Idea Intézet 2021. szeptember 30. és október 9. között készített közvélemény-kutatása megvizsgálta, miként vélekednek a választópolgárok a Magyarországon már ciklusok óta működő rezsicsökkentésről. Az eredmények azt mutatják, amíg a kormánypártok támogatói jobban ragaszkodnak a hatósági árszabályozás védelméhez, addig az ellenzékiek az intézkedés kockázatait látják – idézi a kutatást a Napi.hu.

A fidesz–KDNP-s válaszadók 64 százaléka úgy gondolja, hogy a mindenkire általánosan vonatkozó rezsicsökkentés fenntartható és megfelelő védelmet nyújt az áremelkedésekkel szemben. Az ellenzék hívei kis többséggel (51 százalék) ezzel szemben úgy vélik, a hatósági árszabályozás megnehezíti a gazdaság zöldítését.

Ugyanakkor abban nem volt különbség a két szavazótábor között, hogy több mint tíz százalékuk igazságtalannak tartja, hogy a gazdagok és szegények egyaránt részesednek a támogatásban.

A kormánypári támogatók többsége szerint az EU túl gyorsan állna át a mind zöldebb gazdaságra, aminek következményeit elsősorban csak a gazdagabb országok lakossága képes megfizetni. A Fidesz–KDNP szimpatizánsai közül 28 százalék a felgyorsított ritmus mellett is azt látja, hogy támogatás is jár a zöldebb fogyasztási rendszer kialakításához, így a feltételeket se érzi igazságtalannak.

Az ellenzéki szavazók 69 százaléka jogosnak érzi az EU környezetvédelmi elvárásait és csak 13 százalékuk gondolja ezt a reformot eltúlzottan gyorsnak.