Pedagógussztrájkot hirdetnek a szakszervezetek januárra

Pedagógussztrájkot hirdetnek a szakszervezetek januárra

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelmeztető sztrájkot hirdet január 31-ére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentette be a két szakszervezet szerda délután, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével.

„Egy bohózatban vettünk ma részt. Ha tehetnénk, fekete zászlókat lengetnénk” – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt, a kormány képviselőjével folytatott tárgyalás után az Eduline tudósítása szerint. „Csak egy út maradt: mindent megteszünk azért, hogy megszervezzük a sztrájkot. Készüljetek, január 31-ére figyelmeztető sztrájkot fogunk hirdetni. A héten beadjuk a bíróságra a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó követeléseinket” – tette hozzá.

Ha a figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, március 16-án újabb sztrájkot szerveznek – ezt már Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja mondta.

Elmondták, hogy a még elégséges szolgáltatásokról nincs megállapodás, mert a kormány elvárná, hogy tanítsanak a sztrájk időtartama alatt, miközben szerintük még gyermekfelügyelet sem kellene, csak tankerületenként vagy munkáltatónként egy-egy helyen. „Ezt a jogvitát végig kell vinni a bíróságon, de már vannak végzéseink, amelyek egyértelműen kimondják, hogy a tanítás nem tartozik a még elégséges szolgáltatás körébe” – mondta Nagy Erzsébet.

Azt is hiába kérték, hogy vonják vissza az állami iskolák dolgozóira vonatkozó rendeletet, amely alapján fizetés nélküli szabadságra kell küldeni azokat, akik nem oltatták be magukat. A béremelésről sem született megállapodás, a kormány ragaszkodik a tízszázalékos 2022-es emeléshez, ennél többet nem adnak.

A szakszervezeti vezetők azt kérték, hogy minél többen csatlakozzanak a figyelmeztető sztrájkhoz, és a szülőktől, diákoktól pedig azt, hogy támogassák őket.