Pedagógustüntetések: márciusban újra kezdik

Pedagógustüntetések: márciusban újra kezdik

A diáktüntetés résztvevői a Bazilikánál (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legközelebb márciusban kaphatnak új lendületet az oktatás helyzete miatti tiltakozások – erről beszéltek a Magyar Hangnak az eddigi megmozdulások szervezői.

A tiltakozó diákokat összefogó Egységes Diákfront aktivistája, Pirint Gergő arról adott tájékoztatást lapunknak, hogy március közepéig sem intézményi szintű, sem általános megmozdulást nem szerveznek, vidéki városokban azonban lesznek fórumaik. Az első ilyenre várhatóan Győrben kerül sor, de pontos dátumot és helyszínt a mozgalom aktivistája egyelőre nem tudott megnevezni.

Több civil szervezet akar közösen demonstrálni

Pirint szerint a diákfront arra készül, hogy márciusban több civil szervezettel közösen demonstráljanak március 14-én és 15-én a Hősök terén és az Andrássy úton. A Civil Sugárút elnevezésű rendezvényen többek között lesznek alternatív tanórák, foglalkozások. Március 14-én este szeretetvacsorával várják az érdeklődőket, éjszakára pedig virrasztást szerveznek a hősök emlékére. Az esemény záró programja 15-én délután 3 órakor kezdődik a Hősök terén, ahonnan a demonstrálók együtt vonulnak a Károly körúton, az Astorián és a Szabad sajtó úton keresztül az Erzsébet hídig.

Az esemény szervezésében többek között részt vesz a ADOM, az aHang, az Amnesty International, a Civil Közoktatási Platform, az Egységes Diákfront, a Magyar Újságírók Szövetsége, a PDSZ, a Számoljuk Együtt, a a Tanítanék!, a Társaság a Szabadságjogokért és Védegylet is.

Sztrájk a szakképzésben

Márciusban folytatódni fognak a pedagógusbérek rendezését követelő demonstrációk – erről beszélt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Hangnak. Elmondta, március 16-tól – tehát közvetlenül a 14-15-i demonstráció után – a szakképzésben dolgozók is megkezdik határozatlan idejű sztrájkjukat. Tájékoztatása szerint a kormány csaknem egy éve – 2022. március 9. óta – nem reagál a szakszervezet sztrájktárgyalás-kezdeményezésére, annak ellenére, hogy ez törvényben foglalt kötelessége lenne. Tavaly december 28-án újból egyeztetést kezdeményeztek a kormánnyal, amire szintén nem érkezett reakció, ezt követően pedig bírósághoz fordultak, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki tárgyalófélnek. Kapcsolatfelvételre azonban ezt követően sem került sor, így január 31-én a közel hetven szakképzési intézmény közül 11-ben megtartották a figyelmeztető sztrájkot. Amennyiben március 16-ig a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz, az erődemonstrációt folytatja a PDSZ.

Nagy Erzsébet tájékoztatása szerint a szakképzésben dolgozók követelik, hogy állítsák vissza közalkalmazotti státuszukat, amelyet néhány éve vett el a kormány egyetlen tollvonással. Így erre körre egyrészt nem vonatkozik a pedagógusi bértábla és a beígért béremelés. Ráadásul a túlórák és plusz munkák elszámolásában is hátrányt szenvednek, mivel esetükben nem havi, hanem éves munkaidőkeret van érvényben. A szakszervezeti vezető nyomatékosította: a március közepétől a szakképzési dolgozók és a közalkalmazotti státuszú pedagógusok sztrájkja párhuzamosan fog zajlani, hacsak addig nem lép a kormány.

Levelet írtak az uniónak

Ugyanakkor kérdés, mennyire hatják meg a kormányt a további tiltakozás, ugyanis már februártól újfajta teljesítményértékelési rendszert tesztelnének a közoktatásban. Ennek értelmében azok, akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik viszont átlag alatti eredményeket érnek el, azok illetményéből levonhatnak. A Népszava szerint a kormányzat az új koncepcióról nem egyeztetett a szakszervezetekkel, akik szerint a tervezet „egyetlen elemében sem tartalmazza a két szakszervezet másfél éve megfogalmazott követeléseit”. Ezért a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levelet írtak az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, amelyben felhívták az uniós döntéshozók figyelmét, hogy a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak.