Pedofília és prostitúció gyerekeknek, állami közreműködéssel

Pedofília és prostitúció gyerekeknek, állami közreműködéssel

Fotó: Unsplash/Rob Laughter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös darabra vitték egy budapesti iskola ötödikes, vagyis 10-11 éves tanulóit. Lapunkat egy felháborodott szülő kereste meg, aki kártérítési pert fontolgat a tankerület ellen, mert tízéves gyerekét egy olyan előadásra vitték el állami ajánlásra a Pesti Magyar Színházba, ami kiborította a szülőket és a pedagógusokat.

Az osztályfőnök levélben kért elnézést a szülőktől, röviden leírva azt is, mi zajlott a színpadon a Legyetek jók, ha tudtok előadás során. Szerinte ez a darab még a nyolcadikosok számára is sok(k) lett volna, mert túl sokszor hangzott el a „kurva” szó. A színpadról több percen keresztül fejtegették az ősi mesterség részleteit, és a főszereplő kislány anyukája is ennek a szakmának a tipikus betegségébe halt bele. Az is kiderült, hogy a kislány azért menekült el a kedves jótevőjétől, a bíborostól, mert az minden este magáévá tette a 9 éves kislányt.

Az osztályfőnök elnézést kért a szülőktől, amiért egy ilyen darabra vitte el a gyerekeket, de megjegyezte, ez nem az ő döntése volt: az előadást az iskola fenntartója ajánlotta, kifejezetten ennek az évfolyamnak.

Felhívtuk a Pesti Magyar Színház sajtóosztályát is, akik elmondták: ők az előadást 12 éves kortól ajánlják, és ifjúsági színházként kiemelten figyelnek arra, hogy megfelelő tartalom kerüljön a fiatal korosztály elé. A honlapjuk szerint az előadáshoz színházpedagógiai foglalkozás is igényelhető, és az is kiderül, hogy a főszereplő Fülöp atyát Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész játssza. Az Emmi által finanszírozott Lázár Ervin Program során érkeznek iskolai osztályok az előadásaikra, de az nem nyilvános adat, hogy a kérdéses előadást hány kisdiák látta.

A lapunkat megkereső szülő szerint külön pikantériát ad a dolognak, hogy pont a gyermek- és családvédelmet óriásplakátokon hirdető kormány hoz olyan helyzetbe iskolásokat, amely már súrolja a gyerekkorúak veszélyeztetése kategóriát.

Az osztályfőnök egyébként arról is írt a szülőknek: magyarázkodnia kellett a gyerekek előtt az előadás szünetében.