Példátlan összefogás a nagy tavaink védelmében

Példátlan összefogás a nagy tavaink védelmében

Cölöpházak a Fertó tavon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország negyvenkét településéről hetvenhárom civil szervezet foglalt állást közös nyilatkozatban a nagy tavaink védelmében. Felszólítják a magyar kormányt és minden illetékes szervet: garantálják, hogy a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő állóvizeink nem esnek áldozatul állami- és magánberuházásoknak.

Balaton, Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó – az a közös bennünk, hogy mindegyik partján a természeti örökséget veszélyeztető beruházások indultak vagy ilyeneket terveznek. Ezért írt alá közös nyilatkozatot hetvenhárom hazai szervezet (a nyilatkozat itt elérhető) – az aláírók között van többek között a Greenpeace Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF hazai fiókja is.

– Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni – jelentette ki minap Áder János köztársasági elnök az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében, áll a közös közleményben. Hasonlóan fogalmaz Magyarország Alaptörvénye is: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembemennek a magyar állam Alaptörvényben rögzített kötelességével és a köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az ENSZ-nek tett 2020-ban. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzük a jövő generációk számára is – írják.

A hetvenhárom szervezet azt követeli a kormányzati és állami szereplőktől, önkormányzatoktól és intézményektől, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégektől, minden lehetséges eszközzel akadályozzák meg, hogy a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén a természeti örökségünket károsító beruházások történjenek.