Pénzt kérnek a hozzátartozóktól az elhunytak megtekintéséért egy győri kórházban

Pénzt kérnek a hozzátartozóktól az elhunytak megtekintéséért egy győri kórházban

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie – értesült az ugytudjuk.hu. Ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

A lap az értsülés kapcsán kérdéseket tett fel Jávor Lászlónak, a győri kórház főigazgatójának, aki meg is válaszolta azokat. Mint elmondta: „Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre. A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések”.

Az ugytudjuk.hu információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) egységes gyakorlatot szeretne kialakítani a kórházakban elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatosan beszedhető térítési díjakkal összefüggésben. Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért vagy sem. A lap forrásai szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak, hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.