Pénzügyőröket hallgattak ki gyanúsítottként

Pénzügyőröket hallgattak ki gyanúsítottként

Az ellenőrzött pálinkafőzde (Forrás: Központi Nyomozó Főügyészség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki két pénzügyőrt, valamint egy vállalkozót a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A gyanú szerint néhány egy hete egy pénzügyőr előre szólt egy nyírségi vállalkozónak, hogy az általa üzemeltetett pálinkafőzdét ellenőrizni fogják. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy az érintett az esetlegesen fennálló szabálytalanságokat vagy jogsértéseket megszüntesse és a szankciókat elkerülje. Néhány nappal később a pénzügyőr egy kollégájával meg is jelent a pálinkafőzdében és elvégezték a váratlannak feltüntetett, a valóságban azonban előre bejelentett jövedéki ellenőrzést. 

A vállalkozó – a figyelmeztetésért cserébe – több fogásos ebédet is biztosított nekik, amelyet a pénzügyőrök elfogadtak és elfogyasztottak.

A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a pénzügyőröket és a vállalkozót, akik lényegében ténybeli beismerő vallomást tettek, bár arra hivatkoztak, hogy a cselekményt nem tartották jogellenesnek. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

Az ügyészség arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos személyeknek az eljárással kapcsolatban adott bármilyen – akár kisebb értékű – ajándék is jogtalan előnynek minősül, így bűncselekményként értékelendő. A korrupciós bűncselekmények pedig minden esetben szabadságvesztéssel büntetendőek és a büntetési tétel független a vesztegetési előny mértékétől, ami jelen esetben a hivatalos személy esetében kettőtől nyolc évig, míg a vállalkozó vonatkozásában egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.