Perelne a Fidesz püspökladányi csoportja, amiért kihagyták őket a polgármesterjelölésből

Perelne a Fidesz püspökladányi csoportja, amiért kihagyták őket a polgármesterjelölésből

A püspökladányi városháza (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypárt jelöltjével szemben indul a fideszes alpolgármester az októberi választáson.

Az újkori Fideszben – amióta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Együttműködés Rendszerét meghirdette – példátlan, ami a kormánypárt püspökladányi csoportjában történt. A városi elnök és a tagok a nyilvánosság előtt mentek szembe a központi akarattal. Gali Valéria, a párt helyi elnöke ugyanis a városi tévében bejelentette: nem támogatják Vadász Ferenc polgármesterjelöltet – a járási hivatal vezetőjét –, akit Kósa Lajos, a kormánypárt választásért felelős kampányfőnöke szemelt ki a 14 ezer lakosú város első emberének. A helyi Fidesz-csoport vele szemben Kiss Zsigmond mellett áll, aki az elmúlt egy évben ügyvezető alpolgármesterként vezette Püspökladányt.

Az ügy gyökerei a tavalyi évig nyúlnak vissza, akkor robbant a már kibiztosított bomba a pártban. Mint megírtuk, a Fidesz többségű képviselő-testület az ellenzékkel összefogva buktatta meg Dombi Imréné (Fidesz-KDNP) polgármestert. Dombiné hivatalosan táppénzre, később szabadságra ment. Noha korábban még a Fidesz helyi elnöke is volt, mára minden befolyását elveszítette, úgy tudjuk, most fel sem vetődött az újbóli jelölése. Később egyébként az alpolgármesterek is távoztak, így került a város kulcsa az ellenzéki szavazatokkal alpolgármesterré választott Kiss Zsigmond kezébe.

„Munkanélkülire" küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban | Magyar Hang

Betelt a pohár - ezzel magyarázták a püspökladányi kormánypárti képviselők, miért fordultak szembe a fideszes polgármesterükkel, Dombi Imrénével, akit az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktattak meg. Ők is megszavazták ugyanis a Jobbik előterjesztését, a polgármester méltatlanságát kimondó indítványt a június végi testületi ülésen. Ezzel lényegében a képviselő-testület - amely a polgármester munkáltatója - kirúgta Dombi Imrénét.

Kiss a püspökladányi Fidesz régi motorosa. Korábban is volt alpolgármester, de 2014-ben lemondott, miután levideózták, amint részegen egy sátor rúdjába kapaszkodik a hagyományos kakasfőző-fesztiválon. A Fideszből ugyan nem lépett ki, de az az évi választáson hivatalosan függetlenként nyert körzetet. Sokáig úgy tűnt, sikerrel építi újra a politikai karrierjét. Előbb a Fidesz helyi elnöke, a polgármester bukása után pedig – ahogy írtuk – ismét alpolgármester lett. Városvezetői ambícióit nem titkolta, így miután a Fideszben háttérbe szorult, Mi Püspökladányért néven alapított egyesületet azzal a jelszóval, hogy ne Budapesten és Debrecenben, hanem helyben szülessenek a döntések.

A ladányi Fideszből azonban hiányzott az erős kéz, a belső viszonyok maguktól nem rendeződtek. Jelzésértékű, hogy a márciusi időközi képviselő-választáson két körzetben is bukott a kormánypárt által támogatott jelölt. Az alapszervezet a Püspökladányban is elsöprő Fidesz-győzelmet hozó EP-választás után szánta rá magát a tisztújításra, de ez sem segített, a párt mindennapjai továbbra is – Dombi Imréné keresztneve után – a „katisták” és „antikatisták” vívódásáról szóltak.

Ezt a helyzetet elégelte meg Kósa Lajos. Úgy tudjuk, miután Kiss Zsigmond kiesett a pixisből, és egy felmérés a választások egyik állandó ellenzéki indulója, Tóth Lajos középiskolai tanár a népszerűségét mutatta, a Fidesz választmányában még Tóth támogatását is mérlegelték. Kósa végül a Fidesz-tag Vadász Ferencnek adta a központi Fidesz támogatását. Bár Vadász volt önkormányzati dolgozó, 2013-tól pedig a járási hivatal vezetője, helyben kevéssé ismert, és többek szerint nem tartozott a legaktívabb tagok közé sem. A párt képviselőjelöltjei között ugyan akad orvos és iskolaigazgató is, de a többi induló nem túl beágyazott, és kérdés az is, hogy mennyi aktivistára számíthatnak.

Kizárták a Fideszből a szombathelyi alpolgármestert | Magyar Hang

Kizárták a Fideszből Koczka Tibor alpolgármestert. A hírt maga jelentette be a közösségi oldalán. Koczka - aki független polgármesterjelöltként indul a választáson - azt írta, hogy a kizárása meglepetést nem okozott számára, mert tudta, hogy amint nyilvántartásba veszik független jelöltként, ez meg fog történni.

A Vadász ellen berzenkedők azt kifogásolják, hogy alapszabályellenesen lett a párt jelöltje, a tagság ugyanis nem szavazott róla. Kiss Zsigmond érdeklődésünkre azt mondta, lehet, hogy máshol fentről nyúlnak le, de Püspökladányban autonóm módon működik a párt, és az elnökség akár bíróságon érvényt szerezne az alapszabálynak.

Gali Valéria már idézett nyilatkozatán a párt központja felhúzta magát. A cicaharc érdekes momentuma, hogy Vadász egy olyan levelet is közzétett, ami alapján csak ő jogosult nyilatkozni a pártszervezetből. Sőt – mint az Index.hu is észrevette – Vadász azt is állítja, hogy felhatalmazása van a párt helyi újraszervezésére az önkormányzati választás után.

Elértük Bodó Sándor választókerületi elnököt – foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt –, aki azt mondta, hogy a helyi Fidesz-csoport elmulasztotta a jelöltállítást, így a megyei választmánynak volt lehetősége erre. Arra a kifogásra, hogy alapszabályellenes Vadász indítása, mert nem szavazott róla a tagság, úgy reagált, hogy mivel nem jelöltek senkit, nem is szavazhattak róla. Arra a kérdésünkre pedig, hogy akkor két fideszes polgármesterjelölt van-e Püspökladányban, azt felelte, hogy nem. Hiszen – folytatta – aki a Fidesz jelöltjével szemben elindul – akad ilyen képviselőjelölt is –, annak megszűnik a párttagsága. Egyébként pedig úgy látja, hogy időszerű a csoport feloszlatása és újraszervezése is.

A fideszes jelöltkeresés azonban a testületi ellenzék (Jobbik és Püspökladány Jövőjéért Egyesület) szándékait is felülírta. Ők ugyanis tárgyaltak Tóth Lajossal, aki egészen addig elfogadható városvezető-jelölt volt számukra, míg híre nem ment, hogy a Fidesz akár mögé is beállna. A két szervezet így a helyi vasútbarátokkal szövetségre lépve Balázs Sándort – jelenleg jobbikos képviselő – indítja polgármesterjelöltként. Ugyan a márciusi időközi választáson az ő jelöltjeik győztek, a két nyertes most nem velük, hanem a függetlenként induló Tóth Lajost támogatva indul. Tóth a közösségi oldalán azt közölte, hogy pártokon felüli összefogásra van szükség a város érdekében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!