Pert nyert a PDSZ, vége lehet az ingyen túlóráknak

Pert nyert a PDSZ, vége lehet az ingyen túlóráknak

A PDSZ zászlaja egy budapesti tüntetésen (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régóta húzódó per végére került pont a Fővárosi Ítélőtábla előtt: a Pedagógusok Demokratikus Sakszervezetének jogásza által képviselt pedagógus ügyében olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően a szakszervezet szerint megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban – ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közölte az általa üzemeltetett Ne dolgozz ingyen! oldalon.

A jogerős ítéletben a bíróság azt mondta ki, hogy a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkaidő-beosztást legalább egy héttel előre kell közölni, és azt az elrendelt munkavégzés előtt legfeljebb négy nappal lehet módosítani. Ha ezt a szabályt  a munkáltató nem tartja be, a munkavégzés munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőnek, a Munka törvénykönyve alapján rendkívüli munkaidőnek minősül. Azt is megállapította az eljáró bíróság, hogy a pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt, így például a napi 8 órát meghaladó időtartamú munkavégzés. Ez azt jelenti, hogy ezt a pluszmunkát  ki kell fizetni.

Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj 50 százalékának megfelelő bérpótlék jár. Ha a többletmunkavégzés pihenőnapra – szombatra – esik, akkor a szombati munkavégzésre számított időarányos többletilletmény fölött 100 százalékos bérpótlék fizetendő – foglalta össze az ítélet tartalmát a szakszervezet.

A PDSZ is hangsúlyozta: a bírósági ítélet csak azokra vonatkozik, akik a perben felperesek voltak. Ám szerintük az ítéletet a pedagógusok hivatkozási alapul használhatják ahhoz, hogy követeljék a szakszervezet szerint jogtalanul ki nem fizetett pénzeket.