Pert nyertek a családok, az államnak segítenie kell a fogyatékkal élők ellátását

Pert nyertek a családok, az államnak segítenie kell a fogyatékkal élők ellátását

Kerekesszékes férfi. Képünk illusztráció! (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megfelelő ellátást kell biztosítania az államnak a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereknek és az őket gondozó családjuknak, ezt mondta ki a bíróság a Társaság a Szabadságjogokért keresetére – tudatta közleményben a civil szervezet. A bíróság ötmillió forintos kártérítést is megítélt fejenként a testi-lelki szenvedés miatt. A TASZ hat olyan családot képviselt, akik fogyatékkal élő gyermekeiket gondozták, miután az állam nem biztosított a fővárosban vagy környékén olyan lakhatást, ahol a fogyatékkal élő családtagok az önálló élethez kaptak volna segítséget. Egy Budapesttől távoli, nagy létszámú intézménybe viszont a szülők nem akarták beadni a gyermekeiket. 


Az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát súlyosan megsértették az állami szervek azzal, hogy nem tartanak fenn a törvényeknek megfelelő ellátásokat – mondta ki a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte családokat. A TASZ szerint az ítélet óriási hatással lehet több ezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

– Magyarországon a fogyatékossággal élő felnőtt emberek és családjaik csak jogsértő, emberileg tarthatatlan helyzetek közül választhatnak: vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményben helyezik el szerettüket, vagy – az ilyen intézményektől elborzadva – életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát. A TASZ ügyfelei – hat idős édesanya, akik súlyos-halmozott fogyatékos gyermeküket gondozzák – az utóbbit választották, feladva munkahelyüket, szociális kapcsolataikat, emberhez méltó életüket – írt közleményében a szervezet.

A TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, akik évtizedek óta várnak segítséget az állami szervektől azért, hogy ne a testileg és lelkileg is elfáradt nyugdíjas szülőkre háruljon a folyamatos otthongondozói munka, hanem felnőtt, fogyatékos gyermekeik végre önállóan élhessenek. Az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget.

A TASZ személyiségi jogi pert indított a tizenkét felperes képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint a fogyatékos személyekért felelős minisztérium és fenntartó ellen. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: az állami szervek megsértették, és máig sértik a felperesek emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz és magánélethez fűződő személyiségi jogait azzal, hogy nem tartanak fenn a törvénynek megfelelő támogatott lakhatást a fővárosban és környékén.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nemvagyoni kártérítés illeti meg őket.

– Elmondhatatlanul örülünk a bíróság kirívóan magas színvonalú ítéletének, amely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek, és újra hitet adhat nekik és sorstársaiknak abban, hogy van értelme küzdeniük gyermekeik önálló lakhatásáért, saját méltóságukért” – írta a közleményben Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője. A felperesek képviselője, Pető Márk ügyvéd pedig azt reméli, hogy precedenst teremt az ítélet.