Petr Fiala: Csehország érdeke megállítani az orosz imperializmust

Petr Fiala: Csehország érdeke megállítani az orosz imperializmust

Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének programját ismerteti az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Csehországnak az az érdeke, hogy végre sikerüljön megállítani az orosz imperializmust és minél kisebb veszteségekkel vészelje át az ukrajnai háborút – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a nagykövetek éves értekezletének megnyitásakor hétfőn Prágában.

A kormányfő leszögezte: a mostani féléves cseh európai uniós elnökség idején Prága erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, s ugyanakkor nagy figyelmet szenteljenek Ukrajna újjáépítése előkészítésének. A cseh diplomácia előtt álló legnagyobb kihívás Fiala szerint a példa nélküli energiaválság megoldása. – Csehországnak feltétlenül át kell alakítania az úgynevezett energiamixét, és meg kell teremtenie energiafüggetlenségét – húzta alá a kormányfő. Felszólította a diplomatákat, hogy a következő időszakban az energia kérdése legyen tevékenységük középpontjában. A cseh diplomatáknak nemcsak új energiaforrásokat kell keresniük, hanem olyan beruházásokat is, amelyek hozzájárulnának a cseh gazdaság korszerűsítéséhez és átalakításához.

Petr Fiala kijelentette, hogy az energiahordozókat és a nyersanyagokat Oroszország fegyverként használja az Európai Unió ellen. – Ezért összeurópai megoldásokra van szükség, s ez nagy próbája lesz kölcsönös szolidaritásunknak – mutatott rá a miniszterelnök. Úgy vélte: „ha csak az Európai Unió egyetlen tagja is lényegi problémákba kerül, akkor fokozatosan a többiek is beesnek a szakadékba”. Az Európai Unió Tanácsának szavazási szabályaival kapcsolatban a cseh kormányfő elmondta: a mostani konszenzusos döntéshozatal ugyan gyakran hosszadalmas, de ha megszületik az egyezség, akkor a megegyezés szilárdabb. Fiala nem tartaná szerencsésnek, ha a konszenzusos döntéshozatal elve lényegesen módosulna.

Mikulás Bek európai ügyekért felelős miniszter júniusban bejelentette, hogy Csehország elnöksége alatt kérdőíveket küld ki a tagállamoknak, hogy megtudja milyen területen tudják elképzelni a konszenzusos döntéshozatal helyett a többségi szavazást.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.