Pintér Sándor marad, de Kásler Miklós valószínűleg távozik a kormányból

Pintér Sándor marad, de Kásler Miklós valószínűleg távozik a kormányból

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szeretetkórháza új főépületének átadásán a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium épületében 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információkat közölt az új Orbán-kormány várható összetételéről. Eszerint valószínűleg visszatér Lázár János a kormányba, mégpedig mezőgazdasággal vagy élelmiszerparral kapcsolatos tárcát kaphat. A 74 éves Pintér Sándor is tovább irányíthatja a Belügyminisztériumot.

Biztosnak látszik Varga Mihály pénzügyminiszter pozíciója is, bár a Pénzügyminisztérium hatásköre valószínűleg szűkülni fog, és ezután a csak a költségvetés és az adóügyek fognak hozzá tartozni. Ehhez hasonlóan gyakorlatilag biztosra vehető, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter is marad a helyén.

A legnagyobb változások az Emminél várhatók, elképzelhető, hogy feldarabolják az emberminisztériumot. Visszatérhet a politikába Szócska Miklós talán egészségügyi miniszterként (Szócska jelenleg a Semmelweis Egyetem dékánja). Az Emmi szétbomolhat különálló egészségügyi, oktatási és kulturális minisztériumokká, de azt sem lehet kizárni, hogy az egész bekerül a Belügyminisztérium alá (a járvány alatt Pintér Sándor gyakran nyilatkozott belügyminiszterként a járvány elleni védekezés irányítójaként, így ez a lépés sem lenne előzmények nélküli).

Palkovics László kormánytagsága is biztosnak tűnik, de a felsőoktatás irányításáért lehet konfliktus közte és Hankó Balázs helyettes államtitkár között. Egy új tag lehet a kormányban: Nagy Márton, aki korábban a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, lehet a stratégiai fejlesztésekért felelős új minisztérium élére.

Címkék: kormányalakítás