Polt Péter szerint elég büntetés a felfüggesztett börtön a kőbányai szatírnak

Polt Péter szerint elég büntetés a felfüggesztett börtön a kőbányai szatírnak

Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásának általános vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 29-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Írásbeli kérdést intézett Arató Gergely, a DK képviselője Polt Péter legfőbb ügyészhez azt tudakolva, hogy az ügyészség miért javasolt csupán felfüggesztett börtönbüntetést a kőbányai szatír ügyében.

Ahogy arról az ügyészség sajtóosztályának tájékoztatása alapján lapunk is hírt adott, a férfi 2022. október 2-án a hajnali órákban, a X. kerületben figyelt fel a négy lányra, akik hazafelé sétáltak, majd követni kezdte őket. A társasházhoz érve, a sértettek beléptek a lépcsőházba, ahova a vádlott a még nyitott bejárati ajtón keresztül szintén bejutott, majd a lift előtt várakozó sértettek után ment. Amikor megérkezett a lift, a lányok beszálltak, a vádlott pedig lehúzta a nadrágja sliccét, beállt a lift ajtajába, hogy az ne tudjon elindulni, majd szeméremsértő cselekményt végzett. A sértettek ütésekkel és rúgásokkal próbálták a lift ajtajából eltolni a férfit, aki azonban folytatta a cselekményt, majd belépett a liftbe, nekidőlt az egyik sértettnek, és őt szeméremsértő módon megfogta. A sértettek védekezésképpen tovább rugdosták a vádlottat, aki végül felhagyott cselekményével, és elhagyta a helyszínt. A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben szeméremsértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot, és arra tett indítványt, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, a férfival szemben büntetővégzéssel felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki.

Polt Péter Arató Gergelynek írt válaszában azt írta: „a büntetéskiszabási elveknek megfelelően, a felmerült bűncselekmények tárgyi súlyát, valamint a súlysító és enyhítő körülményeket együttesen értékelve a legsúlyosabb büntetés, szabadságvesztés kiszabására tett indítványt”. – Tekintettel arra, hogy az értékelt körülmények alapján alaposan feltételezhető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető, ezért indítványozta, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtásának próbaidőre függessze fel – fejtette ki a legfőbb ügyész.